De Paralympische Spelen zijn dinsdag officieel geopend door keizer Naruhito van Japan. De Nederlandse ploeg is met veertien atleten vertegenwoordigd tijdens de openingsceremonie in het stadion van Tokio.

Naast vlaggendragers Fleur Jong en Jetze Plat betraden ook twaalf Nederlandse atleten het stadion. Namens ons land waren ook een kleine twintig stafleden van de partij.

Net als bij de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen is er geen publiek aanwezig. Wel zit een aantal officials op de tribune in Tokio, onder wie IOC-voorzitter Thomas Bach.

De paralympische vlam werd aangestoken door drie Japanse sporters.

De Nederlandse ploeg doet met 73 atleten mee aan de Paralympics, die zelf de keuze maakten of ze bij de openingsceremonie wilden zijn. De sportprestaties waren daarbij de belangrijkste afweging.

"De angst voor corona speelt daarbij niet eens een grote rol, want we hebben bij de Olympische Spelen gezien dat de ceremonies heel goed en veilig georganiseerd worden", zei chef de mission Esther Vergeer er in de aanloop naar de ceremonie over.

Er was veel ruimte voor dans en cultuur tijdens de openingsceremonie.

Er was veel ruimte voor dans en cultuur tijdens de openingsceremonie.
Er was veel ruimte voor dans en cultuur tijdens de openingsceremonie.
Foto: Getty Images

Vergeer wilde geen voorspelling doen

De Nederlandse paralympische ploeg in Tokio bestaat uit 42 vrouwen en 31 mannen. Van hen zijn 33 sporters er voor het eerst bij op het evenement. De 53-jarige handbikester Jennette Jansen doet voor de zevende keer meer aan de Paralympische Spelen.

Vergeer wilde maandag geen voorspelling doen over het aantal medailles dat Nederland gaat halen. "Ik vind het niet relevant. Als je hier staat, dan hoor je hier te staan en maak je kans op een medaille", zei ze.

De Paralympische Spelen duren tot en met volgende week zondag. In totaal doen er 4.403 atleten uit 162 landen mee.

Paralympische Spelen in Tokio met vuurwerk geopend
30
Paralympische Spelen in Tokio met vuurwerk geopend