De Paralympische Spelen zijn zondagnacht officieel afgesloten met de slotceremonie. Na twaalf dagen topsport in Rio de Janeiro werd de paralympische vlam gedoofd.

Tijdens de afsluitende ceremonie droeg wielrenster Alyda Norbruis de Nederlandse vlag. Zij won in Rio twee gouden en een bronzen medaille.

In totaal haalde Nederland 17 gouden, 19 zilveren en 26 bronzen plakken.

Met dat aantal van 62 medailles eindigde Nederland op een knappe zevende plaats in het medailleklassement. Vier jaar geleden werd Nederland in Londen tiende met 39 medailles.

Koning

Woensdag worden de Nederlandse sporters die medailles hebben gewonnen ontvangen door koning Willem-Alexander en prinses Margriet. 

Voordat de sporters bij de koning langsgaan op Paleis Noordeinde in Den Haag, worden ze gehuldigd in de Grote Kerk in de Hofstad. Bij de huldiging zijn onder meer premier Mark Rutte, staatssecretaris Martin van Rijn (Sport) en sportbestuurders aanwezig.

China was met 239 medailles, waarvan 107 gouden, het meest succesvolle land op de Paralympische Spelen. Ook Groot-Brittannië, Oekraïne, Verenigde Staten, Australië en Duitsland eindigden boven Nederland in de medaillespiegel.

De volgende Paralympische Spelen worden in 2018 gehouden in Pyeongchang (Zuid-Korea). Het betreft dan de wintereditie. Twee jaar later zijn dan weer de zomerspelen, in Tokio.