Wielrenster Alyda Norbruis zal zondagavond de Nederlandse vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro.

Dat maakte chef de mission André Cats zaterdagavond (lokale tijd) bekend tijdens het slotfeest van TeamNL.

Norbruis was tijdens de Paralympics goed voor twee keer goud en één keer brons. De 27-jarige renster uit Ureterp bezorgde Nederland de eerste Paralympische medaille in Rio door brons te pakken op de baan. Op de 500 meter tijdrit op de baan was Norbruis zelfs goed voor goud. Ze slaagde er een paar dagen later ook in om de tijdrit op de weg te winnen.

"Alyda is een sporter met een grote drive en een ijzersterk karakter. Ze heeft haar eigen verwachtingen hier in Rio volledig waargemaakt", zei Cats over haar.

Nederland won in Rio een recordaantal van 62 medailles, waarvan 17 gouden, 19 zilveren en 26 bronzen. Het bezet daarmee de zevende plek in het medailleklassement. Bij de vorige Paralympics vier jaar geleden in Londen was Nederland goed voor 39 medailles.

Van Rhijn

Dankzij het Nederlandse succes in Rio vond Cats het lastig een keuze te maken voor een vlaggendrager. "TeamNL bestaat in Rio uit zoveel sporters die ik het absoluut gun om met de vlag te lopen. Het complete team zal morgen met grote trots deelnemen aan de sluiting van deze voor Nederland zo succesvolle Spelen."

Marlou van Rhijn, voor wie de Spelen met twee gouden plakken uiterst succesvol waren, droeg de Nederlandse driekleur bij de openingsceremonie.