Marlou van Rhijn heeft zaterdagavond goud behaald op de 100 meter bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze deed dat in een paralympisch record: 13,02. Marlène van Gansewinkel werd namens Nederland zevende.

In de T43/T44-klasse bleef Van Rhijn de Duitse Irmgard Bensusan (13,04) maar nipt voor. Nyoshia Cain uit Trinidad & Tobago (13,10) eindigde als derde.

Van Rhijn kwam in de finale zoals verwacht trager dan haar concurrenten uit de startblokken. De 24-jarige atlete, die het vooral moet hebben van de laatste meters, moest van ver komen en even leek het er op dat Bensusan de race zou gaan winnen. Maar vlak voor de finish snelde Van Rhijn de Duitse toch nog voorbij.

"Het was een spannende race, maar na zo’n zeventig meter wist ik dat ik er voorbij kon komen", zei Van Rhijn na haar race. “Het verbaasde me dat die Duitse zo dicht naast me zat, maar dat maakt niet uit. Het gaat hier om medailles, niet om tijden. Ik ben ontzettend blij met deze gouden medaille."

Voor Van Rhijn is het haar tweede gouden plak deze Paralympics, nadat ze afgelopen donderdag haar titel op de 200 meter prolongeerde.

Haar optreden in Rio is een verbetering van haar prestaties op de Paralympische Spelen vier jaar geleden in Londen, waar ze zilver won op de 100 meter en goud op de 200 meter.

Hertog

Ronald Hertog wist even daarvoor bij het verspringen beslag te leggen op het zilver. De 27-jarige atleet kwam tot een afstand van 7,29 meter.

Hertog wist tijdens de Paralympics van 2012 nog brons te winnen als speerwerper, maar door een zware schouderblessure heeft hij zich toegelegd op het verspringen.

In die discipline maakte hij een stormachtige ontwikkeling door. Dankzij keihard trainen verbeterde hij zijn persoonlijk record van 5 naar 7,57 meter.

Van Weeghel

Wheeler Kenny van Weeghel veroverde brons op de 100 meter in de klasse T54. Hij klokte een tijd van 14,23 seconden. Het goud ging naar de Fin Leo Pekka Tahti (13,90), het zilver werd gewonnen door de Chinees Yang Liu (14,10).

Het was de tweede medaille voor Van Weeghel in Rio na zijn gouden medaille op de 400 meter (T54).