Daniël Abraham Gebru heeft zaterdag goud gewonnen voor Nederland op de Paralympische Spelen. In de wegwedstrijd in de categorie C4-5 kwam hij dankzij een bizarre valpartij van twee concurrenten als eerste over de streep.

De Oekraïner Yehor Dementyev en de Australiër Alistair Donohoe leken te gaan sprinten om de gouden medaille, maar beide renners kwamen kort voor de eindstreep ten val.

Abraham, die een meter of vijftig achter het duo reed, profiteerde en ging juichend over de streep. Australië diende nog een protest in bij de jury, omdat Donohoe lopend eerder over de finish kwam dan Abraham Gebru, maar de jury wees de Nederlander aan als winnaar. Donohoe werd vierde.

Video: Wielergoud voor paralympiër Abraham na bizarre valpartij

Dementyev werd met een nekbrace om afgevoerd naar een ziekenhuis. Hij won drie dagen geleden nog goud bij de tijdrit op de Paralympics. Abraham eindigde toen op de vierde plek.

Crash

Eerder tijdens de rit kwam de Iraniër Bahman Golbarnezhad zwaar ten val in de afdaling. Hij werd met ernstige verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk overleed aan de gevolgen van een nekfractuur.

Abraham Gebru kwam zelf ook ten val. "Ik was gecrasht in een afdaling en moest veel geven om terug te komen."

"Maar ja, die jongens wisten natuurlijk dat ik vermoeid was, dus ik ben meteen weer gedemarreerd toen ik terug bij de groep favorieten kwam, om ze te verrassen."

Op de laatste lange klim werd Abraham Gebru daarna voorbijgestreefd door de Australiër Donohoe en de Oekraïener Dementyev.

"Toen ze vol de eindsprint aangingen dacht ik dat ik gezien was. Ik had me al tevreden gesteld met brons en zat te kijken wat er gebeurde. Ineens zag ik ze vallen en toen wist ik dat ik moest sprinten voor goud."

Het zilver in Rio de Janeiro was voor de Braziliaan Lauro Cesar Chaman, Andrea Tarlao uit Italië pakte het brons. Abraham kwam na 84 kilometer in een tijd van 2 uur 13 minuten en 8 seconden over de streep. Hij bleef een achtervolgende groep van drie renners nipt voor.

Vluchteling

Abraham (31) kwam als 15-jarige als vluchteling uit Eritrea in Nederland terecht. Sinds zijn geboorte is zijn onderbeen onderontwikkeld.

De Paralympische Spelen in Rio duren nog tot en met zondag, wanneer ook de sluitingsceremonie is.

Ter Schure

Ook Vincent ter Schure en zijn piloot Timo Fransen hebben zaterdag goud gewonnen in de wegwedstrijd in de categorie voor atleten met een visuele beperking. 

Ter Schure en Fransen klopten het Spaanse duo Ignacio Avila Rodriguez/Joan Font Bertoli in de sprint.