Met tien medailles waarvan twee keer goud heeft de Nederlandse ploeg donderdag op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro de score van vier jaar geleden in Londen verbeterd.

Oranje kende de succesvolste dag tot nu toe in Rio en bracht de teller in totaal op 47 medailles; 10 keer goud, 15 keer zilver en 22 keer brons. Bij de vorige Paralympics was Nederland goed voor 39 medailles.

Marlou van Rhijn prolongeerde haar paralympische titel op de 200 meter T44. "Ik heb vier jaar lang gewerkt om deze titel vast te houden. Dat is gelukt. Ik ben hartstikke blij", zei ze na afloop.

Jiske Griffioen kroonde zich de beste in het rolstoeltennis door landgenote Aniek van Koot te verslaan. Voor Griffioen was het haar eerste gouden medaille, na brons en zilver vier jaar geleden. "Het is echt bizar, het voelt onwerkelijk'', zei ze met haar medaille stevig in haar handen.

Handbikers

Naast Van Koot haalden ook handbiker Laura de Vaan (H5) en dressuurruiter Demi Vermeulen (individuele proef Grade II) zilver.

Brons was er voor handbikers Jennette Jansen en Jetze Plat, dressuurruiter Rixt van der Horst en voor de ploeg in de landenwedstrijd dressuur.

In het zwembad veroverde Liesette Bruinsma met een derde plaats op de 100 meter vrije slag S11 haar vierde medaille tijdens deze Paralympics. Eerder won de 16-jarige Friezin goud op de 400 vrij, zilver op de 100 meter school en brons op de 50 meter vrije slag.

Nederland bezet met nog drie dagen te gaan de achtste plaats in de medaillespiegel. China gaat aan de leiding met 191 medailles: 84 keer goud, 66 keer zilver en 41 keer brons.