De Nederlandse dressuuramazones Demi Vermeulen en Rixt van der Horst hebben donderdag bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zilver en brons veroverd in de individuele test van de grade II-klasse.

Bij de landenwedstrijd was ook het Nederlandse dressuurteam succesvol. Nicole den Dulk, Frank Hosmar en Vermeulen en Van der Horst bezorgden Nederland de bronzen medaille.

Handbiker Jetze Plat pakte brons in de wegwedstrijd (H5-klasse). Hij moest na 45 kilometer in de eindsprint zijn meerdere erkennen in de Zuid-Afrikaan Ernst Van Dijk (tweede) en de Italiaanse winnaar Alessandro Zanardi, een voormalig Formule 1-coureur die in 2001 bij een crash in een CART-race in Duitsland.

Het is niet de eerste plak die Plat in Rio wint. De Amsterdammer werd vijf dagen geleden de eerste paralympische kampioen op de triatlon. Bij de vrouwen veroverden Laura de Vaan en Jenette Jansen respectievelijk zilver en brons bij de wegrace in de H5-klasse.

Liesette Bruinsma

Bij het zwemmen won Liesette Bruinsma brons op de 100 meter vrije slag in de S11-klasse. Het is al de vierde medaille voor de 16-jarige. Ze won al goud op de 400 meter vrije slag, zilver op de 100 meter schoolslag en brons op de 50 meter vrije slag.

De Nederlandse equipe heeft nu in totaal al meer dan veertig medailles gewonnen en overtreft daarmee het recordaantal van 39 medailles van vier jaar geleden in Londen.