Drie Nederlandse zwemmers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een zilveren medaille gewonnen op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Thijs van Hofweegen pakte op de 400 meter vrije slag zijn eerste Paralympische medaille. Ook Liesette Bruinsma won zilver, op de 100 meter schoolslag. Michael Schoenmaker deed hetzelfde op de 200 meter vrije slag.

De zilveren medaille van Van Hofweegen kwam voor hemzelf als een verrassing. In de finale was alleen de Italiaan Francesco Bocciardo sneller.

Van Hofweegen zwom in totaal dertien seconden van zijn oude PR af. "Ik had dit nooit verwacht, al helemaal niet met zo’n geweldige tijd. De race was zwaar, op het laatst was het echt volhouden. Ik dacht dat die Cubaan achter me er nog voorbij zou komen, maar dat gebeurde niet. Om als onbekende zwemmer dit te doen, is geweldig.”

Bruinsma

Bruinsma voltooide op de 100 meter schoolslag haar goud-zilver-bronzen trilogie met een tweede plaats. In de finale bleek Xiatong Zhang een maatje te groot.

De Chinese verbeterde ook het wereldrecord van Bruinsma met ruim anderhalve seconde tot 1:23.02. "De race ging goed, ik heb gedaan wat ik moest doen", concludeerde Bruinsma. "De tijd kan beter, maar voor nu heb ik alles gegeven en ik kon niet meer." 

Hoewel ze goud, zilver en brons heeft gewonnen, is ze naar eigen zeggen nog niet compleet. "Ik heb nog twee afstanden te gaan en daar ga ik weer mijn best op doen."

Schoenmaker

Voor Schoenmaker is het zilver op de 200 meter vrije slag zijn tweede plak van deze Spelen. De overwinning ging naar de Koreaan Jo Gi-Seong. "Ik ging als derde naar de finale en had de hoop dat ik die plak vast kon houden. Dit kwam ook voor mij als een verrassing, meer kon ik niet wensen”, zei Schoenmaken.

Eerder won Schoenmaker brons op de 100 meter vrij. "Tijdens de race heb ik niet gekeken waar de anderen lagen, ik was alleen gefocust op mijn eigen race. Toen ik aantikte en twee lampjes zag branden (het teken voor zilver, red.), dacht ik eerst dat er een storing was."

"Daarom juichte ik niet. Ik kon het niet geloven. Zilver een een dik persoonlijk record; meer kan ik niet wensen.”