De Nederlandse roelstoeltennisters Jiske Griffioen en Aniek van Koot staan tegenover elkaar in de enkelspelfinale van de Paralympics. Ze wisten dinsdag hun partijen in de halve finales in Rio de Janeiro winnend af te sluiten.

Griffioen, de nummer één van de wereld, ontdeed zich in drie sets van haar landgenote Diede de Groot (4-6, 6-4, 7-6). De wedstrijd duurde twee uur en vijftien minuten.

Nadat De Groot de eerste set wist te winnen, leek zij in de tweede set op weg naar winst, maar Griffioen kon uiteindelijk profiteren van fouten van De Groot.

"Toen sloeg ze denk ik vier dubbele fouten en dacht ik, ze is nog niet zo zeker en er is nog een opening",  zegt de 31-jarige Griffioen.

Tiebreak

De Groot herpakte zich in de derde set, maar uiteindelijk wist Griffioen een finaleplek te behalen door de beslissende tiebreak te winnen.

"Het duurde even tot ik een antwoord had, maar ik raakte gek genoeg niet in paniek", zegt Griffioen. "Ik bleef punt voor punt spelen en dat heeft zich uitbetaald."

Gouden medaille

Omdat ook Aniek van Koot haar partij in de halve finale wist te winnen, is het al zeker dat donderdag een nieuwe gouden en zilveren medaille voor Nederland aan de medaillespiegel kan worden toegevoegd wanneer Van Koot en Griffioen het tegen elkaar opnemen in de finale.

Van Koot speelde dinsdag in de halve finale tegen de nummer twee van de wereld, de Japanse Yui Kamiji, en won in drie sets (6-3, 4-6, 7-5).

Van Koot was na afloop opgelucht, zegt ze: "Het was echt niet mijn beste tennis, het was niet de bedoeling om mee te gaan in haar spel. In de tweede set nam ik te weinig initiatief. Ik was constant bezig met die medailles en dat is nou net wat ik niet moet doen."

"Ik ben blij dat ik aan het einde toch het verschil kon maken en heb gewonnen. Ik mag voor goud gaan spelen", zegt de 26-jarige Van Koot.