De Nederlandse rolstoelbasketballers moeten het in de kwartfinale van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro opnemen tegen de VS. Ze verloren hun laatste groepswedstrijd maandag tegen Spanje (48-66).

De wedstrijd ging in de beginfase redelijk gelijk op tot 8-8. Daarna liepen de Spanjaarden uit doordat het Nederlandse team schoten miste en moeilijk door de Spaanse verdediging heenkwamen.

Door het verlies werd Nederland vierde in de groep en moet het daarom tegen de VS, de winaar van groep A, opnemen. De wedstrijd tegen de VS wordt woensdag gespeeld. De VS is nog ongeslagen tijdens de Spelen.

Tennis

In het enkelspel van het rolstoeltennis bereikten drie Nederlandse vrouwen de halve finale.. Jiske Griffioen versloeg zonder enig probleem de Chinese Huimin Huang (6-0, 6-0). Aniek van Koot won van haar eveneens Chinese tegenstandster Zhenzhen Zhu (6-1, 5-7, 6-1).

Diede de Groot schakelde Jordanne Whiley, de Britse nummer drie van de wereld uit (6-3, 6-1). "Ik was de laatste tijd al goed in vorm en wist dat ik met een gunstige loting ver kon komen", zegt De Groot tegen NOC*NSF. 

Stadion

"Ik was stikzenuwachtig aan het begin van de wedstrijd en ook wel onder de indruk van de grootte van het stadion. Toen het 3-2 stond, heb ik tegen mezelf gezegd dat ik moest genieten van waar ik was en wat er om me heen gebeurde. Dat heeft geholpen."

De vierde Nederlandse die in de kwartfinale in actie kwam was Marjolein Buis. Zij verloor in twee sets van de Japanse Yui Kamiji (2-6, 0-6).