Wheeler Kenny van Weeghel heeft maandag goud gewonnen op de 400 meter (T54) bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het is na 2004 de tweede keer dat de Nederlander de paralympische titel wint op dit onderdeel.

De 35-jarige Van Weeghel, die vier jaar geleden in Londen zilver pakte, eindigde mede door een fantastische eindsprint op 46,65. De Chinees Liu Yang en de Tunesiër Yassine Gharbi completeerden het podium.

"Ik weet dat ik mijn winst eigenlijk moet pakken in de eerste helft, dus ik maakte wel wat zorgen toen ik na de eerste bocht nog niet voor lag op de concurrentie", analyseerde Van Weeghel op de website van TeamNL.

"Mijn tweede bocht was perfect. Ik kon als het ware meeliften op de schouder van Liu en op het rechte eind besefte ik dat hij niet meer ging komen. Werelds dit."

Negatieve gedachten

De gouden medaille betekent de eerste plak voor de Nederlander op deze Spelen. Van Weeghel komt ook nog in actie op de 100 meter, 800 meter en 1500 meter. De 100 meter is de favoriete afstand van de atleet.

Van Weeghel zal dan ook met vertrouwen aan de start staan, zeker na zijn zege van maandag. "Ik betrapte mezelf de laatste tijd op negatieve gedachten. Ja, nu zijn die wel weg, want vandaag voelde het eindelijk goed."

Door de overwinning van de atleet uit Zwolle is Nederland gestegen naar de zesde plek op de medaillespiegel.

De Oranje-ploeg heeft tot dusver zes gouden, acht zilveren en elf bronzen medailles gewonnen. China domineert het klassement op de Paralympische Spelen met 39 gouden plakken.