Triatleet Jetze Plat en baanwielrenster Alyda Norbruis hebben zich zaterdag verzekerd van een gouden medaille op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Wereldkampioen Plat gold in Rio de Janeiro als de gedoodverfde titelkandidaat bij het paralympisch debuut van de triatlon en de Nederlander maakte die status helemaal waar. Hij kwam in 59.31 minuten als eerste over de finish aan de Copacabana.

Geert Schipper maakte het Nederlandse succes compleet door het zilver te pakken met een tijd van 1.01.30. De Italiaan Giovanni Achenza moest genoegen nemen met het brons.

De 25-jarige Plat uit Vrouwenakker, die in juli in Rotterdam wereldkampioen werd, lag al na 750 meter zwemmen al anderhalve minuut voor op de concurrentie. Hij gaf die voorsprong tijdens het 20 kilometer handbiken en 5 kilometer wheelen niet meer uit handen.

Orkaan

"Ik was zó sterk vandaag”, jubelde de paralympisch kampioen. "Met zwemmen pakte ik een gaatje en daarna was het vol doorgaan. Die orkaan van geluid waarin je telkens zit, maakte het extreem gaaf."

Ook Schipper was erg gelukkig met zijn medaille. "Hier heb ik vier jaar van gedroomd. Om dan samen met Jetze op het podium te staan, dat is fantastisch. Het Wilhelmus klinkt voor ons allebei, zo voelt dat."

Plat komt in Rio ook in actie in het handbiken, zowel in de wegrace als de tijdrit. Ook daar heeft de Nederlander kans op medailles. Het onderdeel triatloon debuteerde op de Paralympics.

Norbruis

De 27-jarige Norbruis zette op de 500 meter tijdrit op de baan in Rio een tijd neer van 36,098 en snoepte daarmee ruim 0,3 seconde van haar oude wereldrecordtijd af. De Australische Amanda Reid (37,581) pakte het zilver, Zhenling Song uit China (40,020) veroverde het brons.

"Dit moest mijn dag worden”, reageerde Norbruis. "En ik heb er mijn dag van gemaakt. Ik was vanmorgen enorm zenuwachtig, maar dankzij de steun van de hele ploeg heb ik hier mijn beste prestatie kunnen leveren."

Norbruis pakte vier jaar geleden in Londen zilver op hetzelfde onderdeel. Ze bezorgde Nederland donderdag ook al de eerste medaille op deze Paralympics. Ze werd toen derde op de 3000 meter individuele achtervolging in de klasse C1-2-3.

De renster uit Ureterp kan op de tijdrit op de weg mogelijk nog een medaille pakken. "Daar zou ik misschien nog wel mee kunnen doen om de podiumplaatsen. Eerst maar hier van genieten. Of ik straks uit mijn dak ga? Dat zou zomaar kunnen. Dit is alleen maar reden tot een hele grote glimlach."

Brons

Later op de avond waren er bij het zwemmen twee bronzen medailles voor Nederland. Lisa den Braber werd derde op de 100 meter schoolslag in een tijd van 1.34,66. Het goud ging naar de Britse Elizabeth Marks, die een wereldrecord klokte.

Lisette Teunissen pakte brons op de 50 meter rugslag. Ze klokte 53,44. De Chinese Qiuping Peng pakte het goud in 48,49, voor haar landgenote Guofen Meng (51,42).

De Oranje-ploeg staat voorlopig op zeventien medailles in Rio: drie keer goud, vijf keer zilver en negen keer brons.