Baanwielrenner Arnoud Nijhuis heeft zich zaterdag op de Paralympische Spelen verzekerd van een bronzen medaille bij de individuele achtervolging over 3.000 meter in de klasse C1. Hij versloeg in de kleine finale zijn Duitse opponent Erich Winkler. 

Het goud ging naar de Chinees Li Zhangyu.

In de kwalificaties werd Nijhuis nog op een ronde gereden door Zhangyu. Daar ging het echter om de tijd en de Nederlander plaatste zich met de tijd van 4.04,052 alsnog voor de strijd om brons. De Duiste Winkler reed een betere tijd tijdens de kwalificatie, maar moest het tijdens de finale toch afleggen tegen Nijhuis. 

Nijhuis reed overtuigend: na tweeënhalve ronde en 45 seconden haalde hij de Duitser in. Het is de eerste Paralympische medaille voor de inwoner uit Balkbrug.

Nijhuis tekende voor het tweede succes voor de Nederlandse baanwielrenners in Rio de Janeiro. Larissa Klaassen en pilote Haliegh Dolman veroverden al zilver op de kilometer tijdrit. In het Velodrome moesten de wereldkampioenen alleen het Britse koppel Thornhill en Scott voorlaten.

Basketbal en volleybal

De rolstoelbasketbalsters boekten een ruime zege op Algerije: 107-29. Mariska Beijer tekende voor twintig punten. De rolstoelbasketballers waren Canada de baas: 49-32.

De Nederlandse paravolleybalsters verspeelden een voorsprong van 2-0 tegen Oekraïne: 2-3 (25-21, 25-22, 13-25, 24-26 en 12-15).