Lisa Kruger heeft donderdag het eerste goud voor Nederland veroverd op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De 16-jarige zwemster was met afstand de beste op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9.

Kruger klokte 1.15,49, waarmee ze net boven het wereldrecord bleef dat ze eerder op de dag had neergezet in de series (1.15,47).

Nederland pakte op de eerste dag zes zwemmedailles. Zo zwom de pas 15-jarige Chantalle Zijderveld in de baan naast Kruger naar het brons in 1.17,01, kort achter de Britse Harriet Lee. Op de 100 meter rugslag veroverde Marlou van der Kulk zilver.

"Ik wist dat ik dit kon'', zei Kruger. De Harderwijkse hoopte ook in de finale een wereldrecord te zwemmen. "Dat kon ik niet opnieuw, maar dat maakt eigenlijk niet uit."

Bij Zijderveld overheerste teleurstelling. "Ik kwam hier voor niets minder dan goud."

Mannen

Bij de mannen pakte Duncan van Haaren (16) brons op de 100 meter schoolslag. Michael Schoenmaker deed niet veel later hetzelfde op de 100 meter vrije slag in de klasse S4. Marc Evers veroverde zilver op de 100 meter rugslag.

De eerste Nederlandse medaille bij de Paralympische Spelen van Rio kwam op naam van baanwielrenster Alyda Norbruis. De 27-jarige Friezin reed naar brons op de individuele achtervolging (klasse C1-2-3).