De Belgische tak van ABN AMRO heeft genegeerd dat omstreden klanten mogelijk bij witwaspraktijken betrokken waren. De bank heeft geen extra onderzoek naar de klanten gedaan. 

Dat schrijft Trouw woensdag op basis van interne e-mails die de krant in handen heeft.

Het gaat om klanten waar Mossack Fonseca, het trustkantoor dat het middelpunt vormt van de Panama Papers, geen zaken meer mee wilde doen.

In de Panama Papers werden namen onthuld van personen en bedrijven die hun geld via Mossack Fonseca in een belastingparadijs hebben gestald. Hoewel dat in de meeste gevallen niet illegaal is, leverde het wel verontwaardiging op.

De Panama Papers zijn onthuld door een samenwerkingsverband van internationale media, waaronder Trouw en Het Financieele Dagblad.

Daniel Steinmetz

Onder anderen de Israëlische miljardair Daniel Steinmetz doet zaken via de Belgische tak van ABN AMRO. Steinmetz wordt al jaren met witwassen in verband gebracht vanwege zijn zakenpartners en zijn broer die in Guinee bij een omkopings- en corruptieschandaal betrokken is.

Ook de Portugees Hélder Bataglia dos Santos doet zaken via ABN AMRO, aldus Trouw. Hij werd vorig jaar aangeklaagd voor witwassen en valsheid in geschrifte in een corruptieschandaal rond de Portugese oud-premier José Sócrates.

ABN AMRO laat in een reactie aan de krant weten geen mededelingen over klanten te doen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!