Maatregelen die Nederland neemt om brievenbusfirma's aan te pakken, hebben volgens Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) geen effect. 

Dat stellen onderzoekers van SOMO. Zij baseren zich op cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens de stichting zijn de geldstromen de afgelopen tijd sterk toegenomen, wat indruist tegen de beloftes van beleidsmakers.

Directe buitenlandse investeringen in brievenbus-bv's zijn sinds 2008, het begin van de crisis, met 75 procent gestegen tot meer dan 4.000 miljard euro. Het beeld van de uitgaande geldstromen is vergelijkbaar. Zonder ingrijpen zal volgens de stichting ook dit jaar sprake zijn van een toename.

Als Nederland zijn fiscale reputatie wil opvijzelen, dan is volgens SOMO een wijziging van beleid noodzakelijk. DNB zou volgens de stichting meer duiding moeten geven bij de cijfers.

Verder moeten er wat SOMO betreft strengere eisen worden gesteld aan de reële aanwezigheid en economische activiteit van een bedrijf in Nederland.

Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) benadrukt dat hij strengere eisen gaat stellen. Hij kondigde dat vorige maand aan toen hij zijn plannen presenteerde om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken.

Hoe omzeilen bedrijven via Nederland de belasting?
101
Hoe omzeilen bedrijven via Nederland de belasting?