Bahrein, de Marshalleilanden en Saint Lucia zijn van de zwarte EU-lijst voor belastingparadijzen geschrapt. De Bahama's, Saint Kitts and Nevis en de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn juist op de lijst gezet.

De drie nieuwkomers op de lijst hadden vanwege de orkanen die de Caraïben in het najaar teisterden uitstel gekregen om hun belastinggedrag toe te lichten. 

Maar het resultaat is niet naar tevredenheid van de minister van Financiën van de EU-landen. De drie die van de lijst zijn gehaald, hebben toegezegd hun belastingbeleid te hervormen.

De in december ingestelde zwarte lijst telde oorspronkelijk zeventien zogenoemde belastingparadijzen. Er staan er nu nog negen op.

Panama, Barbados, Grenada, de Verenigde Arabische Emiraten, Mongolië, Tunesië, Macau en Zuid-Korea werden er in januari afgehaald.

Belastingontwijking

De Europese ministers van Financiën zijn dinsdag verder overeengekomen dat belastingadviseurs en andere tussenpersonen in de EU fiscale constructies, die ze voor klanten via het buitenland opzetten om minder belasting te betalen, moeten aanmelden. De EU-lidstaten moeten die informatie automatisch met elkaar delen via een gecentraliseerde gegevensbank.

De maatregel moet belastingontwijking via onder anderen consulenten, bankiers, accountants en advocaten aanpakken. Lidstaten worden ook verplicht om tussenpersonen die zich niet aan de nieuwe maatregel houden te straffen.

De Europese Commissie had het voorstel vorig jaar ingediend omdat volgens haar tussenpersonen een centrale rol spelen bij belastingontwijking en er veel aan verdienen. ''Transparantie is de sleutel van onze strategie om belastingontwijking en -ontduiking te bestrijden’’, aldus minister Vladislav Goranov, die vanwege het tijdelijke EU-voorzitterschap van Bulgarije de ministersbijeenkomsten leidt.