Een getuige loog mogelijk onder ede voor de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies, die werd ingesteld vanwege de publicaties over de zogeheten Panama Papers.

Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van het Financieele Dagblad en Trouw van het verhoor van Guus Poelen, directeur van het Amsterdamse trust- en advieskantoor Infintax. De maximum celstraf voor het plegen van meineed is zes jaar.

Poelen ontkent in het verhoor dat Infintax de vaste partner in Nederland is van het Panamese bedrijf. Maar in de gelekte documenten van de Panama Papers is een ondertekende samenwerkingsovereenkomst tussen de beide bedrijven te vinden. Daarin staat dat vanaf 28 augustus 2014 Infintax geldt als de officiële partner in Nederland.

PvdA-Kamerlid en voorzitter van de commissie Henk Nijboer laat zaterdag in een reactie weten dat getuigen verplicht zijn de waarheid te vertellen. ,,Als dat niet gebeurt, is dat ernstig en strafbaar. De commissie gaat de feiten bestuderen en komt binnenkort met een reactie.''

Woensdag presenteerde de ondervragingscommissie onder leiding van Nijboer haar bevindingen. De commissie was ingesteld naar aanleiding van de publicaties over de Panama Papers.

Onttrekken

Uit deze vorig jaar gelekte stukken bleek dat een aanzienlijk aantal rijken gebruikt heeft gemaakt van een Panamees bedrijf om hun vermogen aan het oog van de fiscus te onttrekken. De commissie wilde weten hoe mensen met hulp van dat kantoor geld uit Nederland naar belastingparadijzen sluizen.

De commissie concludeerde dat om de fiscus te ontwijken, belastingplichtigen en hun adviseurs vaak een papieren werkelijkheid scheppen. Ze voldoen aan de wettelijke eisen, maar de geest van de wet nemen ze niet in acht.