Nederland, Luxemburg en andere vermeende belastingparadijzen binnen de EU, komen niet op de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen.

"Dat gaan we niet doen", zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker dinsdag desgevraagd in het EU-parlement.

De commissie heeft de 28 lidstaten gevraagd landen aan te dragen die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking. Een volgende stap is om te bepalen wat de gevolgen kunnen zijn voor regimes die op deze lijst komen.

Bijvoorbeeld de Bahama's, de Kaaimaneilanden en Panama worden naar verwachting wel op de zwarte lijst van de EU gezet. Maar de Nederlandse praktijk van geheime belastingafspraken met multinationals lokt ook belastingontwijking uit, vinden sommige Europarlementariërs.

Om die afspraken transparant te maken, zijn de EU-lidstaten sinds 1 januari verplicht ze uit te wisselen met de andere landen. De Duitser Sven Giegold van de groene fractie vroeg Juncker dinsdag of hij lidstaten die daarmee dralen, waaronder Nederland en Luxemburg, op de vingers gaat tikken. Dat bevestigde hij.

Juncker was in het parlement voor een hoorzitting over belastingontduiking en witwassen. Hij werd aan de tand gevoeld over zijn rol als minister van Financiën en premier van Luxemburg, tussen 1989 en 2013.

Toen lokte het land veel buitenlandse spaarders met geheime bankrekeningen en bedrijven met aantrekkelijke belastingdeals. ''Ik ben nooit betrokken geweest bij dat soort arrangementen", verklaarde hij.