De Nederlandsche Bank (DNB) heeft naar aanleiding van de Panama Papers aangifte gedaan tegen een aantal brievenbusfirma's, ook wel trustkantoren genoemd.

Dat zegt Willemieke van Gorkum, directeur integriteit van DNB, in een woensdag gepubliceerd interview met Trouw en Het Financieele Dagblad (FD). Om hoeveel en welke kantoren het gaat, is niet bekendgemaakt. 

Vorig jaar kwam de administratie van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca uit Panama op straat te liggen. Daarin kwamen de namen voor van talloze financiële dienstverleners, ook in Nederland, die via brievenbusfirma's belastingontduiking leken te faciliteren.

Acties

''We hebben op basis van de openbaar gemaakte gegevens dataonderzoek gedaan en acties ondernomen bij individuele instellingen'', zegt Van Gorkum. ''Niet alleen bij banken en trustkantoren, maar ook bij pensioenfondsen en verzekeraars. Daarvan loopt nog een aantal onderzoeken.'' Namen of aantallen wilde zij niet noemen.

DNB is de laatste jaren meer gaan letten op trustkantoren. Ook Van Gorkum is volgens de kranten zeer kritisch. Zij ziet wel individuele verbeteringen, maar sectorbreed zijn er nog veel problemen. Zo zou een lidmaatschap van brancheorganisatie Holland Quaestor, waar kwaliteitseisen aan verbonden zijn, geen verschil maken voor het niveau van de kantoren. 

Volgend jaar wordt de Wet Toezicht Trustkantoren aangescherpt. DNB hoopt daarmee de sector meer de juiste kant op te krijgen. Het wordt onder meer eenvoudiger om vergunningen in te trekken. 

Eisen

Een meerderheid van de Kamer, waaronder regeringspartij PvdA, schaarde zich dinsdag ook achter de oproep van Rik Grashoff (GroenLinks) aan het kabinet voor strengere eisen voor brievenbusfirma's. 

Deze ondernemingen, die zich in Nederland vestigen om zo hogere belastingen elders te vermijden, moeten bijvoorbeeld een minimaal aantal medewerkers hebben. Ook is het nodig meer eisen te stellen aan het vermogen van deze firma's.