'Kwart financiële instellingen meldt zich na Panama Papers bij toezichthouder'

Ruim een kwart van de financiële instellingen in de wereld heeft sinds het verschijnen van de Panama Papers melding gedaan van mogelijk verdachte activiteiten.

Een ruime meerderheid van de instellingen heeft bovendien na het verschijnen van de documenten meteen een grondige analyse uitgevoerd om mogelijke risico's voor de onderneming in kaart te brengen. Dat blijkt donderdag uit een internationaal onderzoek van consultant KPMG.

Er zaten wel aanzienlijke verschillen in de werkwijze van de financiële instellingen. Zo heeft 40 procent van de ondernemingen het volledige klantenbestand vergeleken met namen die voorkomen in de database van ICIJ, het internationale consortium van onderzoeksjournalisten.

Daarentegen legde 35 procent van de bedrijven het eigen klantenbestand alleen naast de namen de in de media werden opgevoerd.

Slechts 21 procent van de bedrijven communiceerde de uitkomsten van het interne onderzoek met de eigen werknemers, terwijl 19 procent ook klanten en aandeelhouders informeerde.

Verder blijkt uit de analyse van KPMG dat ruim 40 procent van de onderzochte financiële instellingen een speciaal team heeft geformeerd, dat zich richt op mogelijke kwesties die voortvloeien uit de Panama Papers.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie