De lijst met belastingparadijzen, zoals Panama met zijn honderdduizenden postbusfirma's, die de Europese Unie zal publiceren, laat op zich wachten. Het overzicht komt pas in 2017.

De unie presenteert dan een overzicht met landen die het niet zo nauw met belastingen nemen, deelde de Europese Commissie dinsdag in Straatsburg mee.

Wanneer de zwarte lijst precies wordt gepubliceerd, werd niet meegedeeld. Aanvankelijk wilde de EU het overzicht uiterlijk in oktober laten verschijnen. EU-commissaris Pierre Moscovici van Belastingzaken wil onder meer een bedrijvenregister gemakkelijker toegankelijk maken.

Een internationaal samenwerkingsverband van journalisten bracht alleen al in Panama 214.000 postbusfirma's aan het licht. Met die onthulling van de zogenoemde Panama Papers werden wereldwijd onder anderen rijken, maar ook politici en bekende sporters in het nauw gedreven.

In hoeverre de wet werd overtreden, is niet in alle gevallen duidelijk. Postbusfirma's worden onder meer gebruikt voor witwaspraktijken en belastingontduiking.