Belastingparadijzen zijn volgens een groep van 355 economen ''niet economisch te rechtvaardigen''. De economen vinden dat fiscale vrijhavens beter afgeschaft kunnen worden, omdat die "geen bruikbaar economisch doel" dienen.

Tal van gerenommeerde experts, waaronder schrijver en econoom Thomas Piketty, Nobelprijs-winnaar Angus Deaton en VN-adviseur Jeffrey Sachs hebben hun handtekeningen gezet onder een brief waar deze boodschap in verkondigd staat. De brief is maandag gepubliceerd door ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. 

De deskundigen pleiten voor nieuwe internationale afspraken die zorgen voor meer fiscale transparantie. Hoewel deze economen op veel thema's met elkaar van mening verschillen, delen ze als het gaat om belastingontduiking allemaal dezelfde mening.

De recent naar buiten gekomen Panama Papers laten volgens hen duidelijk zien op wat voor manier het bestaan van belastingparadijzen corruptie in de hand werkt.

Verstoring

Kleine landjes waar de overheid bijvoorbeeld stimuleert om via brievenbuskantoren winst door te sluizen, verstoren de werking van de wereldeconomie, zo wordt benadrukt in de brief.

Een select groepje rijke individuen en multinationals ondervindt de voordelen, terwijl de kans op economisch succes en welvaart voor andere mensen en bedrijven wordt verkleind. Door het bestaan van belastingparadijzen lopen veel armere landen bovendien miljarden aan belastinginkomsten mis.

Later deze week komen in Londen veel wereldleiders bij elkaar om te praten over de bestrijding van corruptie. Belastingontduiking vormt daarbij een van de belangrijkste gespreksonderwerpen.