De onlangs opgestapte commissaris van ABN Amro Bert Meerstadt wilde zijn functie eigenlijk eerder neerleggen. Maar president-commissaris Rik van Slingelandt wilde zijn ontslag niet meteen accepteren.

Dat vertelt Van Slingelandt in een interview met Het Financieele Dagblad (FD).

Meerstadt stapte eerder deze maand per direct op, nadat bekend werd dat zijn naam wordt genoemd in de Panama Papers. Korte tijd zou hij eerste aandeelhouder zijn geweest van een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden.

Meerstadt zei eerder niet te begrijpen waarom zijn naam in de gelekte documenten voorkomt. Maar hij stopte toch om ABN Amro niet te schaden. Korte tijd daarna geeft Meerstadt ook zijn functie bij drankenproducent Lucas Bols op.

Ontslag

Een week voordat het nieuws naar buiten kwam, bood Meerstadt zijn ontslag al aan bij ABN Amro. Maar omdat hij Van Slingelandt niet kon uitleggen waarom hij per direct wilde stoppen, werd het ontslag niet geaccepteerd. Meerstadt mocht van hem pas vertrekken als er een vervanger zou zijn gevonden.

Op woensdag 6 april zou al wel aangekondigd worden dat Meerstadt in de loop van het jaar zou stoppen. "Het was keurig gegroepeerd met alle wisselingen. Ik ga er niet één commissaris apart uitlichten", zegt Van Slingelandt tegen het FD.

Eind 2015 had Meerstadt al gezegd te willen vertrekken, omdat hij een ander soort baan wil hebben. Van Slingelandt vroeg Meerstadt iets langer te blijven, omdat er al drie vacatures gevuld moesten worden.

Panama Papers

Meerstadt kreeg op 3 maart te horen dat zijn naam opduikt in de Panama Papers. Later die maand vertelt hij aan Van Slingelandt dat zijn naam wordt genoemd, maar dat hij het niet kon zijn.

"Ik heb hem toen gezegd: Zoek het uit en kom terug. Ik heb verder niets gedaan, dat zeg ik u eerlijk", stelt de president-commissaris in de krant. "Maar wat moest ik doen? Het zei me toen niets. Ik wist niets en ik weet nog altijd niets."

Op 29 maart kreeg Meerstadt van FD en Trouw inzage in de documenten. Op 7 april publiceren de kranten over de link tussen Meerstadt en de Panama Papers. Van Slingelandt zegt dat hij daar erg van is geschrokken.

Meerstadt zei hem vervolgens de bank niet te willen beschadigen en direct te willen stoppen. Van Slingelandt stemt ermee in.

"Daarmee werd het een privé-zaak en was het losgekoppeld van de bank. Maar als hij straks ten onrechte blijkt te zijn beschuldigd, is dat wel ontzettend vervelend."