De vijf grootste economieën van de Europese Unie hebben zich verenigd om brievenbusfirma's aan te pakken. Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje gaan gegevens uitwisselen over belastingconstructies in het buitenland. 

De samenwerking is een reactie op de zogenoemde Panama Papers.

De automatische informatieuitwisseling heeft betrekking op lege bv's die wellicht worden gebruikt voor belastingontwijking. De landen hopen dat de G20, die momenteel samenkomt in Washington, hun voorbeeld overneemt.

De Panama Papers is een onderzoek van samenwerkende internationale kranten, waaronder in Nederland Trouw en Het Financieele Dagblad. Zij gebruiken de uitgelekte administratie van het Panamese kantoor Mossack Fonseca voor onthullingen over belastingontwijking via belastingparadijzen.

Uit de gelekte documenten kwam onder andere naar voren hoe veel voorname instellingen, bedrijven en personen gebruik maken van offshorefirma's in landen waar weinig of geen belasting betaald hoeft te worden. 

Het Panamese bedrijf zou klanten daarbij helpen. De naam van de vader van de Britse premier David Cameron kwam in de stukken voor, maar ook de presidenten van Oekraïne, Rusland en Argentinië, respectievelijk Petro Porosjenko, Vladimir Poetin en Mauricio Macri, evenals voetballer Lionel Messi.

Video: de Britse minister van Financiēn over de Europese samenwerking

Onderzoek

Een speciale onderzoekscommissie van het Europees Parlement gaat de constructies van rijke individuen en bedrijven met Mossack Fonseca onderzoeken, zo werd donderdag bekend.