In Latijns-Amerika gevestigde bedrijven laten jaarlijks via Nederland miljoenen dollars wegstromen waarmee ze mogelijk belasting ontwijken of ontduiken.

De Nederlandse route blijkt vooral populair onder rijke Ecuadoranen en Mexicanen, schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van de Panama Papers.

De ingewikkelde constructies die de Latijns-Amerikanen gebruiken om hun geld elders te stallen, zijn vaak legaal, maar soms ook illegaal.

Volgens Trouw en het FD zouden de eigenaren van twee van de grootste bedrijven in Ecuador een Nederlands bedrijf hebben ingeschakeld om via Nederland vele miljoenen aan belasting te ontwijken.

In een aantal gevallen zou door bedrijven in Nederland worden meegewerkt aan constructies die hoogstwaarschijnlijk illegaal zijn. 

Staatsbedrijf

Het Nederlandse belastingadviesbureau Infintax zou het Chinese staatsbedrijf China International Water & Electric Corp (CWE) hebben geholpen om geld dat in Ecuador verdiend werd met het bouwen van een dam via Nederland uit Ecuador te laten stromen.

Het trustkantoor is de vaste zakenpartner van Mossack Fonseca in Nederland. Mossack Fonseca is de spil in de onthullingen in de Panama Papers. Volgens de twee Nederlandse dagbladen levert Intifax belastingadvies en trustdiensten aan het juridisch advieskantoor in Panama.

Mossack Fonseca

De autoriteiten in Panama hebben tijdens een onderzoek bij Mossack Fonseca digitale bestanden in beslag genomen. De inval bij het bedrijf nam zo'n 27 uur in beslag. De autoriteiten lieten woensdag (lokale tijd) weten dat er geen arrestaties zijn verricht.

De zoektocht was er vooral op gericht bewijs te vinden voor illegale activiteiten. Javier Caraballo, de officier van justitie die verantwoordelijk is voor de inval, zegt inmiddels toegang te hebben tot honderd 'virtuele servers' en enkele fysieke servers. Die worden nauwkeurig onderzocht.

''We hebben geen rekeningen laten bevriezen of mensen aangehouden'', meldde Caraballo. ''We hebben op dit moment nog geen overtuigende feiten gevonden.''