Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN Amro, ziet geen reden te stoppen met de constructie waarmee de bank via een dochterbedrijf helpt met het beheer van vermogen in belastingparadijzen.

"We kennen van iedere rekening de persoon die erachter zit, die informatie delen we met alle bevoegde autoriteiten. We weten niet of ze al hun vermogen ook opgeven aan de Belastingdienst", zegt Zalm woensdag in de Kamer.

Hij ziet geen groot onderscheid tussen een beleggingsrekening van de staatsbank en een rekeningen die via dochterbedrijven op belastingparadijzen worden beheerd.

Bovendien treedt er binnenkort een verdrag in werking waardoor honderd landen met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 automatisch informatie met elkaar uitwisselen. Zo wordt bekend wie hoeveel vermogen waar heeft staan. 

Eerder deze week werd bekend dat staatsbank ABN Amro met behulp van een dochterbedrijf op het eiland Guernsey eigendommen van particulieren in belasingparadijzen afschermt, zo bleek uit de zogenoemde Panama Papers.

Dergelijke diensten zijn niet verboden, omdat er goede redenen kunnen zijn om de anonimiteit te zoeken. Maar de internationale anti-witwasorganisatie FATF stelt dat de werkwijze wel een verhoogd risico op misbruik met zich meebrengt. 

Belastingontduiking

ABN Amro heeft een grote, internationale private bank. Deze activiteit oefent de bank al dertig jaar uit op de Kanaaleilanden, zoals Guernsey. Zalm: "We kunnen nooit in de schoenen treden van iedere belastingplichtige. Als er een vermoeden bestaat van bewust belastingontduiking, dan willen we van die klant af."

Vrijdag heeft ABN Amro een afspraak met de Belastingdienst over de constructie. Zalm voorziet voor dat gesprek geen problemen.