De Britse premier David Cameron heeft maandag in het Lagerhuis beklemtoond dat er niets mis is met het op een legale manier geld verdienen. Hij reageerde daarmee op de berichten over zijn vader in de Panama Papers.

Hij zei dat hij de afgelopen dagen "uiterst pijnlijke en volstrekt onware aantijgingen" over de investeringen van zijn vader heeft gehoord. Die had een offshorefirma waar Cameron een aandeel in had. Dat is verkocht in 2010 en Cameron betaalde daar de verschuldigde belastingen over. Hij werd in dat jaar premier.

Investeren in of handelen met behulp van offshorefirma's is een normale gang van zaken, zei Cameron. Ook publieke instellingen en vakbonden werken ermee, aldus de premier.

De publicatie ruim een week geleden van de zogeheten Panama Papers bracht naar voren hoe veel voorname instellingen, bedrijven en personen gebruik maken van offshorefirma's en belastingparadijzen. De naam van Camerons vader Ian Cameron (1932-2010) dook daar ook in op.

Video: Cameron verdedigt zich tegen aantijgingen

Privé

De premier verklaarde eerst dat het een privéaangelegenheid betrof. Daarna zei hij dat hij geen offshore-aandelen had om donderdag te erkennen dat hij vlak voordat hij premier werd aandelen uit het fonds had verkocht.

Tijdens een bijeenkomst met partijgenoten afgelopen zaterdag erkende Cameron dat hij de rel rond zijn familiefinanciën niet goed had aangepakt. Hij beloofde dat hij er lessen uit gaat trekken. 

Zondag heeft hij informatie uit zijn belastingaangifte openbaar gemaakt. "Ik ben de eerste premier, de eerste leider van een grote partij, die dat doet", zei Cameron. 

Iedereen

Hij zei maandag dat iedereen die mogelijk eerste minister wordt, of wie minister van Financiën is of kan worden, zijn of haar belastinggegevens zou moeten openbaren. De huidige minister van Financiën, George Osborne, deed dat maandag.

De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn neemt hier geen genoegen mee. Hij bekritiseerde Camerons "afleidingsmanoeuvres", terwijl Londen de spil vormt "van een internationaal belastingschandaal". Meerdere overzeese gebiedsdelen zijn vooraanstaande belastingparadijzen.