De grootste bedrijven die binnen de Europese Unie (EU) opereren, moeten op fiscaal gebied meer openheid geven over hun omvang, omzet en winst.

Het gaat om bedrijven met een jaaromzet van meer dan 750 miljoen euro. Dat zijn er binnen de EU ongeveer zesduizend.

De informatie over de financiën moeten zij binnenkort ook delen voor hun activiteiten in zogenoemde landen die door de EU zijn aangemerkt als belastingparadijzen. Dit voorstel presenteert de Europese Commissie dinsdag, meldt de Volkskrant maandag.

De Commissie wil zo belastingontwijking en -fraude bestrijden en ontmoedigen. De EU loopt namelijk per jaar 50 tot 70 miljard euro aan belastinginkomsten mis door ingewikkelde financiële constructies, volgens berekeningen van de Europese Commissie.

De nieuwe voorstellen zijn geen reactie op de sinds vorige week gepubliceerde artikelen over de Panama Papers. Op basis van 11,5 miljoen documenten van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca in Panama blijkt dat wereldwijd door mensen en bedrijven massaal gebruik wordt gemaakt van slimme routes om zo min mogelijk of zelfs helemaal geen belasting te betalen.  

Begin dit jaar presenteerde de Europese Commissie een plan om krachtiger op te kunnen treden tegen belastingparadijzen. Er werd tot die tijd vooral op nationaal niveau gewerkt om belastingontwijking tegen te gaan.