ABN Amro zou met behulp van dochterondernemingen in het buitenland afschermen dat particuliere klanten eigenaar zijn van vennootschappen in belastingparadijzen, zoals in Panama.

Dat hebben Trouw en het Financieele Dagblad (FD) maandag bekendgemaakt op basis van de Panama Papers die zij in bezit hebben.

De buitenlandse dochters van ABN treden op als aandeelhouder in naam om te verhullen wie de echte eigenaren van het bedrijf zijn, zogeheten nominee shareholders.

Zo treedt het ABN Amro-bedrijf Martello op als aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. De bank heeft minimaal nog vijf dochterbedrijven die zulke diensten aanbieden.

Risico

Volgens de dagbladen is ABN de enige grote Nederlandse financiële instelling die nominee shareholdership nog aanbiedt. ING en Rabobank zouden daar jaren geleden al mee gestopt zijn.

Het is niet verboden om dergelijke diensten aan te bieden, sommige mensen zoeken met een goede reden de anonimiteit op, bijvoorbeeld om de privacy te waarborgen. Maar de internationale antiwitwasorganisatie FATF stelt dat het op die wijze afschermen van aandeelhouders een verhoogd risico op misbruik met zich meebrengt.

Gereguleerd

Een woordvoerder van ABN laat desgevraagd weten dat alle activiteiten van de bank ''regulier en gereguleerd" zijn. De betreffende vennootschappen zijn voor klanten opgezet en voldoen altijd aan lokale en internationale wet- en regelgeving.

De bank kan zich dan ook geenszins vinden in de suggesties die zijn gewekt. ''ABN werkt nooit mee aan belastingontduiking", zo benadrukt de woordvoerder.

Meerstadt

Eerder dook de naam van ABN-commissaris Bert Meerstadt op in de Panama Papers, die na die onthulling per direct terugtrad. Topman Gerrit Zalm zei toen de feiten achter het vertrek van zijn commissaris niet te kennen, maar benadrukte dat de bank zich aan de wet houdt.

Dat Meerstadt in de Panama Papers voorkomt, wilde volgens hem niet zeggen dat de bank er ook bij betrokken is. ''Wij zetten geen buitenlandse structuren op voor klanten", zo liet hij optekenen.

Bekijk enkele bekende personen die in de Panama Papers worden genoemd:

De grootste namen uit de Panama Papers
De grootste namen uit de Panama Papers