De Tweede Kamer wil via een parlementaire hoorzitting meer weten over de Nederlandse betrokkenheid bij de Panama Papers. 

Het initiatief komt van PvdA, SP en GroenLinks. Via een dergelijke hoorzitting kunnen betrokkenen desnoods onder ede worden gehoord.

Het zou voor het eerst zijn dat er een parlementaire hoorzitting wordt gehouden. De parlementaire ondervraging is een nieuw instrument waarmee de Kamerleden informatie kunnen krijgen. Een commissie onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde eerder dit jaar voor om er vijf jaar ervaring mee op te gaan doen.

Meer inzicht

De drie partijen bekijken deze optie, zo meldden zij zondag, omdat bij eerdere hoorzittingen over bijvoorbeeld brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies van multinationals verschillende personen die waren uitgenodigd, niet kwamen opdagen.

De Kamerleden Ed Groot (PvdA), Arnold Merkies (SP) en Rik Grashoff (GroenLinks) gaven zondag aan dat zij "dieper inzicht willen krijgen in aard en omvang van internationale fiscale constructies".

Amsterdamse Zuidas

Ook willen ze te weten komen of de Belastingdienst in staat is effectief op te treden tegen internationale belastingfraude en belastingontwijking.

De drie partijen willen onder meer het aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde belastingadvies- en trustkantoor Infintax horen dat opdook in de Panama Papers.

Ook de fiscale constructies die gebruikt worden door multinationals, als Ikea, Starbucks en Google, willen SP, GroenLinks en PvdA aan de orde laten komen.