De Britse premier David Cameron is zondag zijn belofte nagekomen door informatie uit zijn belastingaangifte openbaar te maken.

Hij wil hiermee een einde maken aan alle vragen die hij kreeg in de rel rond zijn familiefinanciën. Cameron kwam in opspraak door de Panama Papers. Daarin stond onder andere dat zijn inmiddels overleden vader aandelen in belastingparadijzen had. 

De premier verklaarde eerst dat het een privé-aangelegenheid betrof. Daarna zei hij dat hij geen offshore-aandelen had om donderdag te erkennen dat hij vlak voordat hij premier werd aandelen uit het fonds had verkocht.

De informatie in de zondag vrijgegeven documenten gaat tot zes jaar terug. Daarin is onder meer te lezen dat Cameron in het financiële jaar 2014-2015 ruim 75.000 pond (92.900 euro) betaalde aan belastingen over een inkomen van ruim 200.000 pond (247.700 euro).

Zijn inkomen besloeg dat jaar zijn salaris (140.000 pond), belastbare uitgaven (9.800 pond) de helft van een aandeel in de huur van zijn ouderlijk huis in Londen (46.900 pond) en rente op spaartegoeden (3.000 pond).

Ontdoken

Toch zijn de problemen voor de premier nog niet voorbij. Uit de geopenbaarde financiën blijkt ook dat hij mogelijk erfbelasting heeft ontdoken. Na het overlijden van zijn vader in 2011 erfde hij ruim 370.000 euro, wat nog net onder de belastingvrije voet viel.

In hetzelfde jaar maakte zijn moeder echter tweemaal ruim 120.000 euro naar hem over. Daar hoeft hij geen belasting over te betalen, tenzij zij moeder binnen zeven jaar na de gift overlijdt.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

Leren

Hoewel Cameron niet wordt beschuldigd van illegale praktijken, wordt het hem vooral kwalijk genomen dat hij in vier dagen vier verschillende verklaringen gaf over de financiële situatie. Oppositieleden in het Britse parlement vroegen zich af waarom de premier in eerste instantie zo moeilijk deed over het geven van openheid. Een deel eiste na de onthullingen dat hij zou aftreden.

Cameron zag geen andere keus dan zijn fiscale administratie openbaar te maken. "Ik word de eerste premier, de eerste leider van een grote partij, die dat doet'', aldus de geplaagde politicus. Tijdens een bijeenkomst met partijgenoten op zaterdag beloofde Cameron te leren van de rel rondom de Panama Papers.