Het Centraal Bureau Fondsenwerving, dat toezicht houdt op het werven van fondsen voor goede doelen, gaat met diverse organisaties in gesprek over hun organisatiestructuur. Hiertoe is besloten nadat ontwikkelingsorganisatie Solidarad werd genoemd in de Panama Papers.

CBF heeft met Solidaridad een gesprek gehad over de keuze om gebruik te maken van een brievenbusfirma in Panama.  De organisatie doet via een stichting in Panama betalingen aan dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Solidaridad betaalt zo geen belasting over internationale transacties

"Het is niet eenvoudig om nationale regels rond bijvoorbeeld financiële verantwoording en besturing te vertalen naar een internationale context", stelt directeur Roline de Wilde van het CBF.

"Het is goed om te streven naar de meest efficiënte constructie binnen maatschappelijk aanvaardbare grenzen. Wij vinden het cruciaal dat goededoelen organisaties helder communiceren over de gekozen constructie en de keuzes die ze hierin maken."

Heldere uitleg

Solidaridad heeft het CBF toegezegd een heldere uitleg van de constructie en de gedachten daarachter op de website te plaatsen. De organisatie was in Nederland betrokken bij de oprichting van verschillende duurzame keurmerken voor koffie, kleding en chocola. Het belangrijkste doel van Solidaridad is om armoede in Latijns-Amerika, Afrika en Azië te bestrijden.

De organisatie stelt zaterdag zelf in een verklaring dat "in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld worden waarover belasting betaald hoeft te worden. Verschillen in belastingregimes zijn dan ook geen overweging geweest bij de locatiekeuze." Er werd een rechtspersoon opgericht in Panama vanwege de start van een Latijns-Amerikaans filiaal van Solidariad, stelt de organisatie.

Belastingparadijs

De contacten met het adviesbureau Mossack Fonseca, dat onder vuur ligt sinds de onthullingen van de Panama Papers, zijn wel per direct verbroken. Veel Nederlandse mkb'ers hebben via een Panamese tussenpersoon een bedrijf opgezet in een belastingparadijs. Het gaat om offshorevennootschappen, stichtingen en trusts. 

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers