Solidaridad, de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie voor duurzame handel, maakt gebruik van brievenbusfirma's in Panama, Hongkong en Zuid-Afrika.

Solidaridad was betrokken bij de oprichting van verschillende duurzame keurmerken voor koffie, kleding en chocola. De organisatie heeft als doel om armoede in Latijns-Amerika, Afrika en Azië te bestrijden.

Hulporganisatie Solidaridad doet via een stichting in Panama betalingen aan dochterorganisaties in Midden- en Zuid-Amerika. Solidaridad betaalt zo geen belasting over internationale transacties. Het heeft geen activiteiten of medewerkers in Panama. Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw en Het Financieele Dagblad die stukken uit de Panama Papers in handen hebben.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is volgens Trouw niet op de hoogte van de constructie. Het onderzoekt volgens de krant of het binnen de normen van het keurmerk voor goede doelen is gebleven.

'Labyrint'

Solidaridad was tot 2009 alleen een Nederlandse stichting. Daarna startte het een stichting in Panama, een bedrijf in Hongkong en een trust in Zuid-Afrika. Het blijkt een ingewikkelde structuur. Directeur van Solidaridad Nico Roozen spreekt in Trouw van een "labyrint". "Ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien", zegt hij.

Uit het onderzoek dat de kranten deden blijkt dat Solidaridad in Panama koos voor een stichting die vooral door rijke particulieren werd gebruikt om hun vermogen veilig te stellen. Oprichters van een dergelijke stichting blijven geheim en hoeven geen jaarrekening op te stellen.

Minder transparant

Solidaridad deed zelfs moeite om het nog minder transparant te maken, zo blijkt uit de Panama Papers. Miljoenen euro's van onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij zouden door Solidaridad worden overgemaakt aan de stichting in Panama.

De organisatie stelt zaterdag in een verklaring dat "in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld worden waarover belasting betaald hoeft te worden. Verschillen in belastingregimes zijn dan ook geen overweging geweest bij de locatiekeuze."

Rechtspersoon

Er werd een rechtspersoon opgericht in Panama vanwege de start van een Latijns-Amerikaans filiaal van Solidariad, stelt de organisatie. "Het uitgaanspunt daarbij was regionaal zelfbestuur en een zo verantwoord en kosten-efficiënt mogelijke financiële en administratieve structuur", aldus de verklaring.

De contacten met het adviesbureau Mossack Fonseca zijn wel per direct verbroken.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

De grootste namen uit de Panama Papers
De grootste namen uit de Panama Papers

Nederlandse bedrijven

Veel Nederlandse mkb'ers hebben via een Panamese tussenpersoon een bedrijf opgezet in een belastingparadijs, zo blijkt dinsdag. Het gaat om offshorevennootschappen, stichtingen en trusts. 

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama's.