Bert Meerstadt treedt per direct af als commissaris bij drankfabrikant Lucas Bols. Meerstadt trad donderdag al af als commissaris bij ABN Amro, nadat bekend werd dat zijn naam voorkomt in de Panama Papers.

"Gezien de vragen en suggesties in de media aan Lucas Bols naar aanleiding van mijn vertrek als commissaris bij ABN Amro, treed ik af als commissaris", zegt Meerstadt in een persverklaring. Hij vervulde die rol tien jaar lang.

"Ik wil hiermee voorkomen dat Lucas Bols nadelige effecten ondervindt." Meerstadt wil op dit moment niet reageren op verdere vragen.

Het Financieelde Dagblad en Trouw meldden eerder dat Meerstadt genoemd wordt als aandeelhouder van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden.

Mossack Fonseca

Dit bedrijf is in 2001 opgericht door het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Volgens Trouw komt Meerstadt twee weken na de oprichting van het bedrijf niet meer voor in de documenten. Daarna zou een trustkantoor zijn taken hebben overgenomen en is de naam afgeschermd.

Morclan Corporation is opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren. In een reactie op vragen van de krant verklaart Meerstadt van niets te weten. Ook na inzage van de documenten kon hij niet verklaren waarom hij als aandeelhouder staat vermeld.

Geen druk

Meerstadt heeft de voorzitter van de raad van commissarissen van Lucas Bols op woensdag geïnformeerd over zijn situatie en de verwachte media-aandacht. "Net als aan ABN Amro heb ik transparant iedere vraag beantwoord."

Volgens Meerstadt hebben ABN Amro en Lucas Bols geen druk op hem uitgeoefend. "Dit is mijn keuze in het belang van de onderneming."

Derk Doijer, voorzitter van de raad van commissarissen bij Lucas Bols, zegt de beslissing van Meerstadt te respecteren. "We zijn Bert zeer erkentelijk voor zijn waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van Lucas Bols in de afgelopen tien jaar", reageert Doijer.

ABN Amro

Op donderdag werd bekend dat Meerstadt eerder vertrekt als commissaris bij ABN Amro. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat Het Financieele Dagblad zijn al geplande en in gang gezette vertrek "koppelt aan de vermelding van mijn naam in 2001 in een document van een BVI-onderneming".

Meerstadt was eerder president van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Hij vertrok op een moment dat het bedrijf flink onder vuur lag vanwege het debacle rond de Fyra.