Bert Meerstadt stapt per direct op als commissaris bij ABN Amro nadat eerder werd geschreven over zijn naam die voorkwam in de Panama Papers. 

"Aangezien Het Financieele Dagblad mijn reeds geplande en in gang gezette vertrek als commissaris bij ABN Amro koppelt aan de vermelding van mijn naam in maart 2001 in een document van een BVI-onderneming treed ik per vandaag vervroegd af", zegt Meerstadt in een verklaring. 

"Ik wil hiermee voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt. Ik heb intensief en met toewijding, samen met mijn collega's, ruim zes jaar bijgedragen aan de groei van de bank en de beursgang. Ik ga op dit moment niet verder inhoudelijk in op de publicatie in Het Financieele Dagblad of op vragen naar aanleiding daarvan."

Meerstadt kondigde woensdag nog aan dat hij in de loop van 2016 terug zou treden. Naast Het Financieele Dagblad schreef ook Trouw over hoe Meerstadt genoemd wordt als aandeelhouder van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden. 

Dat is een bedrijf dat in 2001 werd opgericht door het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. De krant heeft de uitgelekte documenten in handen.

Beheer obligaties

Volgens Trouw komt Meerstadt twee weken na de oprichting van het bedrijf niet meer voor in de documenten. Daarna zou een trustkantoor zijn taken hebben overgenomen en is de naam afgeschermd.

Morclan Corporation is opgericht om deelnemingen, aandelen en obligaties te beheren, schrijft de krant. In een reactie op vragen van de krant verklaarde Meerstadt van niets te weten. Ook na inzage van de documenten kon hij niet verklaren waarom hij als aandeelhouder staat vermeld.

Rik van Slingelandt, voorzitter van de Raad van Commissarissen, zegt het besluit van Meerstadt te respecteren. "Wij spreken onze waardering uit voor zijn bijdrage aan het toezicht op ABN Amro." Sinds 2010 was hij actief als commissaris bij ABN.

Openheid

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vindt dat het aan Bert Meerstadt is om openheid te geven over vermeende bv's in het buitenland en mogelijke belastingconstructies. ''Het is aan hem om verantwoording af te leggen over zijn handelen'', aldus de minister. 

Dijsselbloem zegt zijn besluit om op te stappen te respecteren. ''Het is zijn besluit om vanwege nieuwe stappen in zijn carrière te vertrekken uit de raad van commissarissen van ABN Amro.''

NS

Meerstadt was eerder president van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Hij vertrok op een moment dat het bedrijf flink onder vuur lag vanwege het debacle rond de Fyra. Meerstadt maakte in oktober 2013 plaats voor Timo Hughes, maar bleef wel zes maanden aan als adviseur.

Meerstadt ging in april 2015 aan de slag bij aan de slag bij Baarsma Wine Group, de wijndistributeur, die met een omzet van bijna 300 miljoen euro een belangrijke speler is op de Europese wijnmarkt. Lang bleef hij er echter niet. In september van datzelfde jaar vertrok Meerstadt weer. Zijn taak om te herstructureren zat er volgens hem op.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

De grootste namen uit de Panama Papers
De grootste namen uit de Panama Papers