De Panamese regering gaat een onafhankelijke commissie instellen die de financiële praktijken binnen het land gaat onderzoeken. Dat heeft de president van Panama, Juan Carlos Varela Rodríguez, woensdag gezegd.

De commissie wordt in het leven geroepen naar aanleiding van de gelekte documenten, waaruit blijkt dat via een Panamees adviesbureau voor miljoenen geld over de wereld is weggesluisd om belasting te ontduiken.

De commissie, bestaande uit nationale en internationale experts, gaat maatregelen voorstellen die gedeeld zullen worden met andere landen om "het financiële en wettelijke stelsel te versterken en transparanter te maken", aldus de president.

Panama Papers

Het juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co., heeft voor klanten vennootschappen opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen.

Internationale media hebben verschillende onthullingen gedaan over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Onder andere regeringsleiders en staatshoofden worden genoemd in het onderzoek, dat de 'Panama Papers' is gaan heten.

Nederland

In Nederland werkt een speciaal team van de Belastingdienst aan de onthullingen van de Panama Papers. 

Volgens staatssecretaris Eric Wiebes kan de Belastingdienst wel wat met deze informatie. Er was een "kleine juichkreet" bij de fiscus te horen toen de zogenoemde Panama Papers werden onthuld, zei hij.

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama's.