Een tante van de Spaanse koning Felipe VI, Pilar de Borbón, heeft lange tijd een in Panama opgerichte offshorefirma gehad, maar volkomen legaal en niet buiten het zicht van de Spaanse belastingdienst. 

Dit heeft de 79-jarige De Borbón Spaanse media woensdag laten weten. Zij werd begin deze week genoemd als een van de kopstukken die volgens de zogeheten Panama Papers geld naar belastingparadijzen hebben gesluisd.

De Borbón stelde dat de offshorecompany in 1969 werd opgericht door Aleko Pakamarkou, een ondernemer en goede vriend van haar man, Luis Gómez-Acebo. Haar man voelde zich in 1974 bedreigd toen de Baskische terreurbeweging ETA het plan zou hebben opgevat hem en zijn schoonvader, Juan de Borbón, te ontvoeren.

Gómez-Acebo wilde toen buiten Spanje zaken gaan doen en nam daarvoor de firma van Pakamarkou als uitvalsbasis over. De zaken gingen echter niet goed en Gómez-Acebo kreeg in 1984 kanker. De offshorefirma is uiteindelijk opgeheven bij gebrek aan middelen en gebrek aan vooruitzichten, aldus De Borbón.

Gómez-Acebo overleed in 1991. Volgens enkele Spaanse media is de firma feitelijk pas in 2014 opgeheven.