De Zwitserse politie heeft woensdag een inval gedaan bij het hoofdkwartier van de Europese voetbalbond UEFA in Nyon.

De agenten wilden inzage in contracten tussen de UEFA en Cross Trading, een bedrijf dat zich verzekerde van de rechten van de Champions League en die later voor drie keer de marktwaarde doorverkocht aan de Ecuadoraanse televisiezender Teleamazonas. De UEFA liep daardoor mogelijk tonnen mis.

Onder een van de contracten staat de handtekening van de huidige FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die eerder werkzaam was als directeur juridische zaken bij de UEFA.

De deal tussen Cross Trading en de UEFA bleek dinsdag uit documenten die in handen zijn van journalisten die zich bezighouden met de Panama Papers, een grote hoeveelheid gelekte documenten van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca. Cross Trading is in handen van de Argentijnse zakenlieden Hugo Jinkis en diens zoon Mariano Jinkis.

De UEFA verklaarde woensdag dat de politie alle relevante documenten heeft gekregen en dat de bond volledig meewerkt.

Crimineel wanbeleid

De Zwitserse justitie bevestigde dat de inval te maken heeft met een deal rond tv-rechten. Er is een verdenking van crimineel wanbeleid, wat erop neerkomt dat er in strijd met het belang van het bedrijf is gehandeld. Dat is verboden in Zwitserland.

Er zijn geen specifieke verdachten. Het onderzoek is gestart na publicaties in de media, maar ook op basis van onderzoek naar geldstromen en andere gebeurtenissen. Toen de UEFA bevestigde dat er zaken waren gedaan met Cross Trading, ging de politie tot actie over.

Vader en zoon Jinkis verzetten zich momenteel tegen uitlevering aan de Verenigde Staten en mogen hun huis in Buenos Aires niet verlaten van de autoriteiten.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

Steekpenningen

In mei 2015 oordeelden Amerikaanse aanklagers dat Hugo en Mariano Jinkis miljoenen euro's aan steekpenningen zouden hebben betaald aan de Zuid-Amerikaanse voetbalbestuurders. Gedurende meerdere jaren zouden de Argentijnen op die manier lucratieve uitzendrechten voor regionale toernooien hebben bemachtigd.

De Europese voetbalbond ontkende in een eerder stadium nog ooit zaken te hebben gedaan met personen of instanties die betrokken zijn bij het corruptieschandaal en sindsdien onderzocht worden door de FBI.

Volgens de UEFA is er echter geen sprake van omkoping. "Niets wijst erop dat er een UEFA-official of partner van de UEFA een vorm van steekpenningen of smeergeld heeft aangenomen. De tv-deal in kwestie is ondertekend door Infantino omdat hij een van de bestuurders was die gemachtigd was om contracten te ondertekenen."