Advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen en trustkantoor Infintax uit Amsterdam hebben dubieuze constructies voor buitenlandse bedrijven en vermogende particulieren hebben opgezet.

Dat ontdekten journalisten van Trouw en het Financieele Dagblad die stukken uit de 'Panama Papers' in handen hebben in een onderzoek naar de handelwijze van de Panamese juridisch dienstverlener Mossack Fonseca in Nederland.

Het Rotterdamse kantoor Ploum Lodder Princen (PLP) is sinds eind 2012 de vaste notaris van Infintax. Het trustkantoor is de vaste zakenpartner van Mossack Fonseca in Nederland en levert daar belastingadvies en trustdiensten aan.

Infintax zet constructies op om geld in en uit landen als Mexico en Ecuador te laten stromen. PLP is regelmatig betrokken bij het opstellen van de notariële aktes die daarvoor noodzakelijk zijn.

Opvallend

Minimaal twee transacties zijn volgens emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik opvallend. Hij vraagt zich af of PLP de aktes had mogen laten passeren. Hij noemt het "juridisch cowboygedrag", waar een notaris zich verre van zou moeten houden.

Volgens de journalisten van Trouw en het FD is PLP betrokken bij de schijnverkoop van een pand in Ecuador, die een transactie van bijna twee miljoen vanuit het belastingparadijs Anguilla moet verhullen.

PLP gaat volgens Van Mourik ook over de schreef als het in april vorig jaar een akte passeert voor de uitgifte van certificaten door een commanditaire vennootschap, maar deze is niet ingeschreven in het Handelsregister. "Dat is een economisch delict", aldus Van Mourik. "De notaris had de akte nooit mogen passeren als de cv niet was ingeschreven in het Handelsregister."

Notaris Stan Commissaris van PLP, tevens maatschapvoorzitter van het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor, bestrijdt dat hij dat niet had mogen doen, maar wil daar verder geen toelichting op geven. Hij beroept zich op zijn geheimhoudingsplicht. Infintax reageert niet.

Legaal

In een interview met persbureau Reuters beklemtoonde medeoprichter Ramón Fonseca Mora dinsdag dat Mossack Fonseca & Co. geen wetten heeft overtreden. Daarnaast zijn alle activiteiten legaal en heeft het adviesbureau nooit documenten vernietigd of iemand geholpen met belastingontduiking en witwaspraktijken. 

Hij benadrukte daarnaast nogmaals dat het adviesbureau van buitenaf is gehackt. Het kantoor heeft een aanklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie.

Mossack Fonseca & Co. zou voor klanten bedrijven vestigen in belastingparadijzen. Het bezit van offshorefirma's is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over de eigendom openbaar maken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of andere illegale praktijken.