Premier Sigmundur David Gunnlaugsson van IJsland is dinsdag opgestapt vanwege de ophef die is ontstaan sinds de onthullingen uit de zogenoemde Panama Papers

Hij is de eerste politicus die na het verschijnen van de onthullingen het veld ruimt.

Het vertrek van de premier werd bekendgemaakt door Sigurdur Ingi Johannsson, de nummer twee binnen Gunnlaugssons Progressieve Partij en de huidige minister van Landbouw en Visserij. De partij zal Johannsson voordragen aan de coalitiepartners als nieuwe premier.

Uit de Panama Papers blijkt dat Gunnlaugssons echtgenote Anna een bedrijf heeft dat obligaties bezit van drie IJslandse banken die door de financiële crisis omvielen. De premier onderhandelde vervolgens over de redding van de banken waardoor hij een persoonlijk belang had.

Eerder die dag vroeg Gunnlaugsson de president van IJsland, Ólafur Ragnar Grímsson, nog het parlement te ontbinden. De president weigerde dat omdat hij eerst in overleg wilde met de belangrijkste partijen.

De IJslandse oppositie zegde maandag het vertrouwen in Gunnlaugsson op. Duizenden IJslanders gingen maandag de straat op om het vertrek te eisen van de premier. Hij stelde toen dat hij niet van plan was af te treden en dat het aan de kiezer was om over hem te oordelen bij de volgende verkiezingen.

Video: IJslanders straat op voor aftreden minister-president om Panama-Papers

IJslanders straat op voor aftreden minister-president om Panama-Papers
IJslanders straat op voor aftreden minister-president om Panama-Papers

Cameron

De Britse premier David Cameron heeft dinsdag met klem gezegd dat hij geen aandelen of offshorefondsen bezit. ''Ik ben geen eigenaar van aandelen, ik heb een salaris als premier en ik heb wat spaarcenten waar ik rente over krijg en ik heb een huis. Ik heb geen aandelen, offshoretrusts of -fondsen of dat soort dingen'', zei Cameron.

Het was duidelijke taal, na een verklaring van maandag van zijn woordvoerster. Zij zei enkel dat de investeringen van de familie van de Britse premier David Cameron een privéaangelegenheid zijn. Ze zei dat na het verschijnen van berichten dat Camerons familie geld in een offshorebedrijf heeft dat werd opgezet door zijn inmiddels overleden vader Ian Cameron.