Oud-international Clarence Seedorf is een van de Nederlanders die genoemd wordt in het journalistieke onderzoek naar grootschalige belastingontduiking. In totaal komen honderden Nederlanders in de zogenoemde Panama Papers voor.

Dat maakten Trouw en FD in de nacht van maandag op dinsdag bekend.

Volgens de kranten draait het bij Seedorf om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam. Begin januari 2005 sloot Seedorf Racing een contract voor 600.000 euro met de Italiaanse juweliersketen Morellato.

Het contract werd vervolgens meerdere keren verkocht via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden waarna het contract een waarde kreeg van 3 miljoen euro, maar slechts 6 ton kwam terecht bij het raceteam. Onduidelijk is waar het overige geld is gebleven. 

Seedorf is volgens NOS naar eigen zeggen niet betrokken bij illegale praktijken die worden genoemd in de Panama Papers. "Het artikel lijkt iets te insinueren dat er niet is. Seedorf heeft zijn eigen geld geïnvesteerd in het team en heeft er zelfs geld op verloren", stelt de woordvoerder van Seedorf. "Van enige illegale deals of contracten is Seedorf niet op de hoogte."

Van der Vorm

Ook leden van de ondernemersfamilie Van der Vorm zouden gebruik hebben gemaakt van offshoreconstructies, net als Mexx-oprichter Rattan Chadha en Joop van Oosterom, miljardair en oprichter van automatiseringsbedrijf Volmac dat later opging in het huidige Capgemini.

In het onderzoek valt daarnaast de naam van Bernard Stuivinga, voorzitter van de raad van commissarissen van handelshuis Acomo en voormalig partner bij advocatenkantoor Greenberg Traurig. Bram van der Kolk wordt ook genoemd. Deze Nederlandse programmeur van het bedrijf Megaupload vreest in Nieuw-Zeeland voor uitlevering aan de VS vanwege schending van het auteursrecht.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

De grootste namen uit de Panama Papers
De grootste namen uit de Panama Papers

Belastingparadijzen

De twee Nederlandse dagbladen maken deel uit van een internationale samenwerking van kranten die onthullingen doen over belastingparadijzen. Zij baseren zich op de zondag uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co, dat voor klanten vennootschappen heeft opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen.

Dat is in principe niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Er zijn in totaal 11,5 miljoen documenten gelekt. De documenten bevatten informatie over 214.000 verschillende vennootschappen en gaan over een tijdsbestek van 1977 tot en met afgelopen december.

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama's.