Duizenden IJslanders zijn maandag de straat op gegaan om het vertrek te eisen van premier Sigmundur David Gunnlaugsson. Zijn naam dook op in de Panama Papers.

De IJslandse staatsomroep RUV meldt dat een grote groep mensen is samengekomen op Austurvöllur, een plein in de hoofdstad Reykjavik, dat door de ligging nabij het parlementsgebouw vaak wordt gebruikt om te demonstreren.

Volgens een politiewoordvoerder zou het gaan om een van de grootste protesten ooit in de stad. Het verkeer in de hoofdstad ondervindt veel hinder van de demonstraties.

De oppositie diende maandag een motie van wantrouwen in tegen de premier. Om 17.00 uur Nederlandse tijd kwam het parlement bij elkaar om over de kwestie te spreken. Terwijl buiten werd geprotesteerd zei de premier in een verklaring dat hij niet zal aftreden en dat het aan de kiezer is om over hem te oordelen bij de volgende verkiezingen.

De premier is een van de staatshoofden en regeringsleiders die volgens de onthulde documenten geld zouden hebben gestald in belastingparadijzen. De onthullingen over de Panama Papers werden zondagavond gedaan door meer dan honderd media uit de hele wereld.

Video: IJslanders straat op voor aftreden minister-president

Waardepapieren

Gunnlaugssons vermogende echtgenote had belangen in waardepapieren van IJslandse banken, toen die in 2008 op omvallen stonden.

Gunnlaugsson was betrokken bij de onderhandelingen over de redding van banken. De vraag is of hij met zijn optreden de financiële belangen van zijn vrouw heeft bevoordeeld.

De premier zei in zijn verklaring van maandagavond dat zijn vrouw altijd belasting heeft afgedragen over hun bezittingen.