
Wie worden er genoemd in de Panama Papers?
Het bedrijf verzorgt vennootschappen voor klanten op plekken waar hun vermogen nauwelijks wordt belast. Deze locaties staan bekend als belastingparadijzen. Het is een legale werkwijze, maar de constructie wordt ook gebruikt om belasting te ontduiken of het omzeilen van sancties.
Vaak is onduidelijk wie de eigenaar van zo'n bedrijf is, maar door de hack komen nu wel namen bovendrijven. Een overzicht van de namen tot nu toe:
Vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin komen regelmatig voor in de stukken. Het zou gaan om in totaal 2 miljard euro. Het gaat om onder anderen de cellist Sergej Roldoegin, de judobroers Rotenberg en bankier Joeri Kovaltsjoek.
Volgens het Kremlin zijn er geen concrete aanwijzingen die leiden naar Poetin en gaat het om propaganda van het Westen om de Russische president zwart te maken.
De president van Oekraïne, Petro Porosjenko, heeft zijn bedrijf verplaatst naar de Britse Kanaal-Eilanden. Mogelijk om minder belasting te betalen als het ooit wordt verkocht.
Het Openbaar Ministerie heeft al laten weten geen onderzoek in te stellen omdat de wet door Porosjenko niet is overtreden.
De vermogende echtgenote van de IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson had belangen in waardepapieren van IJslandse banken toen die in 2008 op omvallen stonden. Gunnlaugsson was betrokken bij de onderhandelingen over de redding van banken. De oppositie vraag nu om zijn aftreden.
Ian Cameron, de inmiddels overleden vader van de Britse premier David Cameron, zette in de jaren tachtig op belastingparadijs de Bahama's een brievenbusfirma op om belasting te ontwijken.
Of de Britse premier eveneens geld zette op de buitenlandse rekeningen, is een privékwestie, zegt een woordvoerder.
Er komen meerdere Arabische leiders voor in de lijst zoals koning Salman van Saudi-Arabië en oud-president van Egypte Hosni Mubarak. Ook de naam van de secretaris van de Marokkaanse koning Mohammed VI duikt op.
Zakenman en miljardair Patrick Drahi, oprichter van het aan de beurs in Amsterdam genoteerde kabelconcern Altice, wordt in verband gebracht met het gebruik van buitenlandse brievenbusfirma's.
In een verklaring erkent Altice dat het tussen november 2008 en december 2010 gebruik heeft gemaakt van de diensten van een bedrijf in Panama. Het bedrijf zelf noch Drahi zou evenwel eigenaar of aandeelhouder van die firma zijn geweest.
Barcelona-speler Lionel Messi is volgens de documenten in 2013 samen met zijn vader eigenaar geworden van Mega Star Enterprises in Panama. Sinds het einde van 2015 staat het bedrijf alleen op naam van zijn vader.
Oud UEFA-voorzitter Michel Platini heeft volgens de stukken in 2007 een brievenbusfierma opgericht.
De binnen FIFA in opspraak geraakte Jerome Valcke heeft een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden gebruikt om een jacht te kopen.