Het Kremlin leest naar eigen zeggen "niets nieuws of concreets" in de zogenaamde Panama Papers. 

Berichten over een link tussen belastingparadijzen en de Russische president worden volgens een woordvoerder van het Kremlin verkondigd met het doel Poetin in diskrediet te brengen. De woordvoerder spreekt van "Poetinfobie". 

Volgens de voorzitter van de commissie veiligheid van het Russische parlement, Irina Jarovaja, zijn de vele aantijgingen tegen het Kremlin een onderdeel van de propaganda van het Westen tegen Rusland. 

Jarovaja zei dat ''er ontzettend veel gif wordt gespuid over Poetin, waarschijnlijk in de hoop dat er ergens iets van blijft hangen''. Poetin wordt zelf niet genoemd in de onthullingen, maar twee vertrouwelingen van de president wel. 

Oekraïne

Het Openbaar Ministerie in Oekraïne zegt dat uit de Panama Papers niet blijkt dat president Petro Porosjenko de wet heeft overtreden. De naam van de president wordt genoemd in de onthullingen van zondag.  

"Na een voorbereidend onderzoek naar de informatie die door sommige media is gepubliceerd over het breken van de wet door president Petro Porosjenko, ziet het Openbaar Ministerie geen elementen van een strafbaar feit", stelt woordvoerder Vladislav Kutsenko maandag. 

Verschillende parlementsleden riepen maandag op tot een onderzoek naar Porosjenko's financiële banden met belastingparadijzen. 

Verenigd Koninkrijk

Een woordvoerder van de Britse premier David Cameron wil niet ingaan op de vraag of Cameron geld heeft weggezet op buitenlandse rekeningen die door zijn vader zijn geopend. Volgens de woordvoerder is dat een privékwestie.

Ian Cameron, de vader van de huidige premier, wordt genoemd in de Panama Papers. In 2012 meldden Britse media al dat de vader van Cameron een netwerk van buitenlandse investeringsfondsen had opgericht om een familiefortuin op te bouwen. 

De Franse president François Hollande noemt de onthullingen goed nieuws. Volgens hem helpt dit de Franse staatskas te spekken omdat er straks meer geld komt van mensen die belastingfraude plegen. 

Zweden

De Zweedse toezichthouder FSA heeft de autoriteiten in Luxemburg gevraagd informatie te verschaffen over de bankengroep Nordea. De groep zou sommige klanten hebben geholpen met het openen van rekeningen in belastingparadijzen. Nordea werd vorig jaar al beboet omdat het bedrijf niet voldoende zou hebben gedaan om witwassen tegen te gaan. 

De Oostenrijkse toezichthouder FMA doet onderzoek naar Raiffeisen Bank International en Hypo Landesbank Vorarlberg omdat ze worden genoemd in de Panama Papers. 

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

De grootste namen uit de Panama Papers
De grootste namen uit de Panama Papers

IJsland

Onder anderen (ex-)staatshoofden, regeringsleiders en politici worden genoemd in het omvangrijke onderzoek. De positie van de premier van IJsland, Sigmundur Gunnlaugsson, wankelt vanwege het onderzoek. Hij weigert volgens persbureau AFP echter af te treden. 

Ook verschillende sporters, onder wie voetballer Lionel Messi, worden genoemd. 

Belastingdienst

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de Belastingdienst maandag opdracht gegeven informatie over Nederland in de Panama Papers te zoeken. Vooralsnog zijn er geen 'grote Nederlandse namen' tevoorschijn gekomen. 

Onthullingen

Internationale media deden zondag in samenspraak onthullingen over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Onder andere regeringsleiders en staatshoofden worden genoemd in het onderzoek.

Een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co., heeft voor klanten vennootschappen opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen.

Dat is in principe niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Er zijn in totaal 11,5 miljoen documenten gelekt.