De IJslandse premier Sigmundur David Gunnlaugsson wordt maandag geconfronteerd met een motie van wantrouwen in het parlement, naar aanleiding van de onthullingen in de Panama Papers.

De premier is een van de staatshoofden en regeringsleiders die volgens de onthulde documenten geld zouden hebben gestald in belastingparadijzen.

De onthullingen over de Panama Papers werden zondagavond gedaan door meer dan honderd media uit de hele wereld.

Gunnlaugssons vermogende echtgenote had belangen in waardepapieren van IJslandse banken, toen die in 2008 op omvallen stonden. Gunnlaugsson was betrokken bij de onderhandelingen over de redding van banken. De vraag is of hij met zijn optreden de financiële belangen van zijn vrouw heeft bevoordeeld.

Motie van wantrouwen

Gunnlaugsson werd in een interview met de Zweedse televisie aan de tand gevoeld over de investeringen van zijn vrouw. De premier stond vrijwel direct op en toonde zich gepikeerd. ''Je vragen zijn nonsens. Je luist me onder valse voorwendselen een interview in'', aldus Gunnlaugsson. Een minuut later liep hij weg uit het interview.

De oppositie diende een motie van wantrouwen in. Om 17.00 uur Nederlandse tijd komt het parlement bij elkaar. Voor later op de dag staan protesten gepland in de hoofdstad Reykjavik.

''Ik hoop dat Sigmundur David beseft hoe ernstig dit is, en dat hij het fatsoen heeft af te treden voordat het parlement vandaag bijeenkomt'', zei Birgitta Jonsdottir van de oppositionele Piratenpartij.

Video: Premier stopt interview bij vragen over Panama Papers

Wereldwijd

Naast de IJslandse premier duiken ook andere namen van onder anderen (ex-)staatshoofden, regeringsleiders en politici op in het onderzoek. Zo worden de president van Oekraïne, Petro Porosjenko en vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin genoemd in het zondag gepubliceerde onderzoek. 

Volgens de voorzitter van de commissie veiligheid van het Russische parlement, Irina Jarovaja, zijn de vele aantijgingen tegen het Kremlin een onderdeel van de propaganda van het Westen tegen Rusland. 

Ook duikt de naam op van koning Salman van Saudi-Arabië, die van een tante van de Spaans koning Felipe VI, Pilar de Borbón en die van een neef van president Bashar al-Assad van Syrië. Ook diverse sporters, bijvoorbeeld Lionel Messi en ex-voorzitter van de UEFA Michel Platini, worden genoemd.