In de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op de onthullingen over massale belastingontduiking via belastingparadijzen.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. De Kamer roept het kabinet op om de betrokkenheid van Nederland in de kwestie te onderzoeken.

"De PvdA wil dat de Belastingdienst alle Nederlandse betrokkenheid onderzoekt en waar mogelijk boetes uitdeelt en naheft. Wat er tot nu toe bekend is lijkt het topje van de ijsberg", aldus PvdA-Kamerlid Ed Groot. 

"Er moet nu snel een zwarte lijst van belastingparadijzen komen en het wordt tijd dat ook partijen als D66, CDA en VVD een harde aanpak steunen."

Het kabinet onderzoekt de voor Nederland relevante informatie. De Belastingdienst kijkt of er gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

Mossack Fonseca

Kranten uit verschillende landen maakten zondagavond de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek naar het wegsluizen van miljarden dollars via belastingparadijzen. 

Ze baseren zich op informatie uit ruim elf miljoen gelekte bestanden van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca.

Helma Neppérus (VVD): "Ik wil van Financiën weten hoe het zit met deze omvangrijke kwestie en over de mogelijke betrokkenheid vanuit Nederland."

De SP concludeert nu al dat Nederland "als doorsluisland een kwalijke rol" speelt bij de belastingontwijking. "Daarmee wordt niet alleen belastingontwijking mogelijk gemaakt, maar ook witwassen en corruptie", aldus SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Ontluisterend beeld

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten spreekt van "een ontluisterend beeld van belastingontwijking door hooggeplaatste personen". Schouten en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt willen van het kabinet weten wat de rol is geweest van Nederland bij deze belastingconstructies.

"Dit is na lux-leaks, offshore leaks, swiss leaks en verschillende doorbraken in het bankgeheim het zoveelste bewijs van forse belastingontduiking door een kleine kring geprivilegieerden en machtshebbers", aldus Omtzigt. "Dit erodeert het vertrouwen in belastingheffing door landen enorm."

Wouter Koolmees (D66) wijst op een recente hoorzitting in de Tweede Kamer over brievenbusfirma's. "De Nederlandse Bank was heel kritisch op de sector. Dit soort schimmige constructies moeten echt worden aangepakt."

Kamerdebat

GroenLinks en D66 hebben inmiddels een debat aangevraagd over de zaak. "Deze onthullingen laten zien hoe belangrijk het is dat openbaar wordt wie de eigenaar is van een brievenbusfirma en dat we eindelijk gaan optreden tegen deze perverse praktijken van belastingontwijking", stelt GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff.