Meerdere landen zijn onderzoeken begonnen vanwege de onthullingen door internationale media uit de zogenoemde Panama Papers. 

Zo maakten de autoriteiten in Australië, België en Nieuw-Zeeland al bekend te kijken naar de gegevens.

Kranten uit verschillende landen, waaronder Trouw en het Financieele Dagblad, maakten zondagavond de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek naar het wegsluizen van miljarden dollars via belastingparadijzen.

Ze baseren zich op informatie uit ruim elf miljoen gelekte bestanden van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

Australië

De Australische belastingdienst liet weten meer dan achthonderd klanten van het bedrijf te onderzoeken vanwege mogelijke belastingontduiking.

"De boodschap is duidelijk: belastingbetalers kunnen er niet op rekenen dat dit soort geheime regelingen ook geheim blijven", waarschuwde de dienst. "Zo'n 120 van hen kunnen we linken aan een offshorebank in Hongkong."

Ook de Belgische autoriteiten hebben belangstelling voor de onthullingen. Minister Johan Van Overtveldt (Financiën) maakte bekend dat hij de Bijzondere Belastinginspectie heeft gevraagd de gegevens te onderzoeken.

Zeker 732 Belgen zouden via Mossack Fonseca bedrijven hebben opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. "In een eerste fase dient de identiteit van de betrokken personen of bedrijven achterhaald te worden", aldus een woordvoerder van de minister.

De autoriteiten in Panama hebben gezegd mee te zullen werken aan een strafrechtelijk onderzoek als dat er komt.

Politici

Het advieskantoor ontkent ook maar iets te maken te hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken. Medeoprichter Ramón Fonseca Mora erkent in een interview met televisiezender TVN dat de gelekte informatie deels afkomstig is uit zijn kantoor, maar zegt dat de bestanden gestolen zijn: "We zijn gehackt".

Onder anderen (ex-)staatshoofden, regeringsleiders en politici worden genoemd in de gelekte documenten. De premier van IJsland, Sigmundur Gunnlaugsson, de president van Oekraïne, Petro Porosjenko en vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin duiken op in de documenten. 

Ook duikt de naam op van koning Salman van Saudi-Arabië, die van een tante van de Spaans koning Felipe VI, Pilar de Borbón en die van een neef van president Bashar al-Assad van Syrië. Ook diverse sporters, bijvoorbeeld Lionel Messi en ex-voorzitter van de UEFA Michel Platini, worden genoemd.

Kwalijke rol

Het onderzoek laat volgens Oxfam Novib zien zien hoe multimiljonairs Nederland kunnen gebruiken als belastingparadijs.

"Buitenlandse bedrijfseigenaren kunnen zich namelijk verbergen achter Nederlandse vennootschappen om buiten het zicht te blijven van hun eigen belastingdiensten", zegt belastingexpert van Oxfam Novib Francis Weyzig.  

Nerderland speelt volgens Weyzig een "kwalijke rol" bij het doorsluizen van geld. "Ontwikkelingslanden kunnen daardoor miljoenen aan belastinginkomsten mislopen."

Kamerdebat

GroenLinks-Financieel woordvoerder Rik Grashoff heeft een Kamerdebat aangevraagd naar aanleiding van de onthullingen van Panama Papers. "Deze onthullingen laten zien hoe belangrijk het is dat openbaar wordt wie de eigenaar is van een brievenbusfirma en dat we eindelijk gaan optreden tegen deze perverse praktijken van belastingontwijking."

Bezit van een offshore-bedrijf is niet verboden. Maar omdat belastingparadijzen niet of nauwelijks gegevens over de eigendom openbaar maken, zijn zulke bedrijven bij uitstek geschikt voor het ontduiken van belastingen of andere illegale praktijken.

Komende dagen zullen de media die hebben meegewerkt aan het onderzoek meer onthullingen blootgeven.