Het dorp Vallfogona de Riucorb in de Spaanse regio Catalonië krijgt volgende week een Johan Cruijffstraat. Voor zover bekend is het de eerste Europese straat die de naam van de Nederlandse voetballegende draagt.

Volgens de Spaanse krant El Pais wordt het straatnaambordje op de negende dag van de negende maand onthuld. Dit is een symbolische datum omdat Cruijff in Catalonië met rugnummer 9 speelde.

Het gaat om een weg zonder huizen waar een groot buurthuis aan ligt waar het dorp regelmatig voetbalwedstrijden kijkt.

De gemeenteraad stemde unaniem voor de naamswijziging. Volgens de Spaanse media heeft de familie van de overleden voetballer toestemming gegeven.

Honderd inwoners

Vallfogona de Riucorb heeft een oppervlakte van 11 vierkante kilometer en telt net iets meer dan honderd inwoners. Voor zover bekend bezocht de voetballer het dorp bij leven nooit.

In Nederland zijn in het verleden al diverse initiatieven geopperd om Cruijff te eren met naamsvermeldingen. Zijn zoon Jordi suggereerde eerder deze week nog dat Schiphol de naam van zijn vader zou moeten krijgen.

Cruijffbrug

Ook werd er eerder een petitie opgesteld om de Amsterdam Arena naar de voetballer te vernoemen.

Amsterdam heeft wel al een Johan Cruijffbrug, in Park de Meer in Amsterdam-Oost. Cruijff overleed op 24 maart aan de gevolgen van longkanker.

Indianapolis

Overigens is het niet de eerste straat ter wereld die de naam van 'Nummer 14' draagt. In de Amerikaanse stad Indianapolis is al een weg die de naam Cruijff Circle heeft gekregen, meldt de website Overstraatnamen.nl

In de desbetreffende wijk zijn meerdere straten naar bekende voetballers vernoemd. Zo heeft de Amerikaanse stad ook iconen als Maradona, Beckenbauer, Pele, Platini en Ruud Gullit geëerd met hun eigen weg.