Johan Cruijff is zondag op indrukwekkende wijze herdacht rond de wedstrijd tussen Ajax en PEC Zwolle. Voorafgaand aan de wedstrijd werd onder meer een minuut stilte gehouden voor de vorige week donderdag op 68-jarige leeftijd overleden clubicoon van de Amsterdammers.

Ajax won de wedstrijd voor eigen publiek met 3-0, dankzij doelpunten van Lasse Schöne en Arek Milik (twee keer).

Bij een stand van 1-0 werd het spel in de veertiende minuut stilgelegd in de uitverkochte Arena, waarna een oorverdovend applaus klonk voor Cruijff. Ook in de 68e minuut werd er geklapt voor de Amsterdammer.

Ruim 50.000 supporters werden al voor het treffen met PEC via de televisieschermen in het stadion toegesproken door Jordi Cruijff. De zoon van de voetballegende sprak zijn waardering uit voor alle reacties na de dood van zijn vader.

Bovendien werd er voorafgaand aan de wedstrijd een immens spandoek ontrold met daarop de beeltenis van de legendarische Amsterdammer. Ook was er een indrukwekkende choreografie zichtbaar in de Arena. Met witte en rode bordjes werden onder meer de teksten 'Johan Cruijff' en '1947-2016' getoond.

Tijdens de warming-up, die de Ajacieden afwerkten in shirtjes met nummer 14, waren er al enorme shirts van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal te bewonderen op het veld.

Mars

Eerder op de dag liepen zo'n drieduizend Ajax-supporters een mars door Amsterdam ter nagedachtenis aan de legendarische nummer 14.

De fans vertrokken rond 13.30 uur vanaf de plek van het voormalige Ajax-stadion De Meer. Ajax-coryfee Sjaak Swart opende de mars. Onderweg liepen de supporters ook langs het geboortehuis van Cruijff in Betondorp. Rond 15.00 uur kwam de menigte aan bij de Arena.

Volgens AT5 hadden de initiatiefnemers 1.500 tot 2.000 mensen verwacht. De mars is een actie van verschillende supportersgroepen binnen Ajax. Enkele oud-spelers van Ajax sloten later in de optocht ook aan, waaronder Ajax-directeur Marc Overmars.

Video: Eerbetoon aan Johan Cruijff binnen en buiten de Arena

Eerbetoon aan Johan Cruijff binnen en buiten de Arena
Eerbetoon aan Johan Cruijff binnen en buiten de Arena

Barcelona

Zaterdagavond werd Cruijff ook uitgebreid herdacht voor de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Voordat de spelers het veld betraden voor de 'Clasico' was een video te zien waarin alle acht (ex)-voorzitters van FC Barcelona hun waardering uitspraken voor Cruijff.

Het zorgde voor een daverend applaus van het publiek en emoties bij een aantal supporters. Onder de aanwezigen bevond zich ook zoon Jordi Cruijff.

Heeft u beeld? Upload naar NUfoto of mail naar redactie@nufoto.nl. Video's kunnen naar video@nu.nl